Kaszę gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Łososia rozkruszamy na mniejsze kawałki, polewamy sosem sojowym i mieszamy. Ogórki myjemy, osuszamy, rozkrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze półplasterki. Pomidorki kroimy na pół, a awokado w plastry lub w kostkę i skrapiamy sokiem z limonki. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki.
Do blendera wrzucamy wszystkie składniki na sos: mango, miód, sok z limonki, czosnek, oliwę, chili, imbir oraz sól. Całość miksujemy, aż uzyskamy gładką i jednolitą konsystencję.
W głębokiej miseczce układamy obok siebie kaszę, łososia, ogórka, awokado, marchew oraz kiełki fasoli. Całość polewamy słodko-pikantnym sosem mango i posypujemy sezamem. Danie możemy podawać od razu po przygotowaniu lub zabrać je na wynos na drugie śniadanie czy lunch.
Smacznego 🙂