Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Wytrawny bowl z łososiem i kaszą jęczmienną

Autor: COŚ SŁODKIEGO

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(2 porcje)

  • kasza jęczmienna sucha 100 g
  • łosoś wędzony na gorąco 120 g
  • sos sojowy 1 łyżka
  • ogórek gruntowy 2 sztuki
  • pomidorki koktajlowe 160 g
  • awokado ½ sztuki
  • marchewka 1 sztuka
  • kiełki fasoli mung 30 g
  • czarny sezam do podania
  • limonka 1 sztuka
  • kolendra świeża do podania (opcjonalnie)

Sos

  • świeże mango 100 g
  • miód 1 łyżeczka
  • sok z limonki 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa 2 łyżki
  • chili mielone szczypta
  • imbir mielony szczypta
  • sól do smaku

Autor: COŚ SŁODKIEGO

Wykonanie

Kaszę gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Łososia rozkruszamy na mniejsze kawałki, polewamy sosem sojowym i mieszamy. Ogórki myjemy, osuszamy, rozkrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze półplasterki. Pomidorki kroimy na pół, a awokado w plastry lub w kostkę i skrapiamy sokiem z limonki. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki.

Do blendera wrzucamy wszystkie składniki na sos: mango, miód, sok z limonki, czosnek, oliwę, chili, imbir oraz sól. Całość miksujemy, aż uzyskamy gładką i jednolitą konsystencję.

W głębokiej miseczce układamy obok siebie kaszę, łososia, ogórka, awokado, marchew oraz kiełki fasoli. Całość polewamy słodko-pikantnym sosem mango i posypujemy sezamem. Danie możemy podawać od razu po przygotowaniu lub zabrać je na wynos na drugie śniadanie czy lunch.

Smacznego 🙂