To pyszny i zdrowy deser, który przypadnie do gustu małym i dużym domownikom. Jest przygotowany na wzór tradycyjnego deseru z Kociewa (Trzebiatów) zwanego gryzem. „To mój smak dzieciństwa, bo moja babcia często robiła kaszę mannę na mleku, którą polewała owocowymi sokami. Moja wersja jest bardziej nowoczesna, bo przygotowałam ją w słoiczkach.” – mówi Agata Witowska. Deser w takiej formie możemy zabrać ze sobą na piknik czy na wakacyjną wycieczkę.
Sposób przygotowania:
Mleko wlej do garnka, wsyp kaszę, cukier, sól i odstaw na 15 minut do namoczenia. Po tym czasie gotuj kaszę na małym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje, a następnie zdejmij garnek z kuchenki.
Białko oddziel od żółtka. Żółtko od razu dodaj do kaszy i energicznie wmieszaj, a białko ubij na sztywną masę i również dodaj do kaszy, delikatnie mieszając. Kaszę przełóż do słoiczków lub szklaneczek i odstaw do wystudzenia.
Z porzeczek usuń łodyżki. Wrzuć owoce do małego garnka, dodaj cukier i rozgnieć je widelcem. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż owoce będą miękkie. Przetrzyj je przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
Przed podaniem pudding polej porzeczkowym sosem, a na wierzchu ułóż sezonowe owoce.
Przepisy autorstwa Agaty Witowskiej – Instagram: Kulinarne Przygody Gatity