Do wrzątku wrzuć masło, poczekaj aż się rozpuści i przelej do mąki. Dodaj sól i zagnieć jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
Grzyby zalej wrzątkiem i zostaw w wodzie na ok. 2 godziny. Następnie przelej je razem z wodą na patelnię i gotuj aż płyn odparuje a grzyby będą miękkie. Cebulę podsmaż na maśle, a kaszę gryczaną ugotuj. Ugotowane grzyby drobno posiekaj. Wszystkie przestudzone składniki na farsz połącz, dopraw do smaku solą i pieprzem, a na koniec wbij jajko i dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj, wytnij z niego szklanką okręgi, nakładaj na nie farsz i lep pierogi. Gotuj je w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Możesz jeść je od razu ugotowane z wody lub podsmażyć na maśle.
Przepisy autorstwa Darii Raczkowskiej
@kuchniawmoimdomu