Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Autor: Daria Raczkowska

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g wrzątku
  • 40 g masła
  • łyżeczka soli

Farsz:

  • 150 g kaszy gryczanej
  • 60 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • jajko
  • wrzątek

Autor: Daria Raczkowska

Wykonanie

Do wrzątku wrzuć masło, poczekaj aż się rozpuści i przelej do mąki. Dodaj sól i zagnieć jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i odstaw na 30 minut.

Grzyby zalej wrzątkiem i zostaw w wodzie na ok. 2 godziny. Następnie przelej je razem z wodą na patelnię i gotuj aż płyn odparuje a grzyby będą miękkie. Cebulę podsmaż na maśle, a kaszę gryczaną ugotuj. Ugotowane grzyby drobno posiekaj. Wszystkie przestudzone składniki na farsz połącz, dopraw do smaku solą i pieprzem, a na koniec wbij jajko i dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj, wytnij z niego szklanką okręgi, nakładaj na nie farsz i lep pierogi. Gotuj je w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Możesz jeść je od razu ugotowane z wody lub podsmażyć na maśle.

Przepisy autorstwa Darii Raczkowskiej
@kuchniawmoimdomu