Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Pieczone z owocami uda z kaczki, z kaszą owsianą i zasmażaną kapustą

Autor: Daria Raczkowska

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 200 g kaszy owsianej

Kaczka:

  • 2 duże uda z kaczki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • 3 jabłka (najlepiej kwaśne lub słodko-kwaśne)
  • ok. 150 g suszonych śliwek

Kapusta zasmażana:

  • pół główki czerwonej kapusty
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz, cukier, ocet

Autor: Daria Raczkowska

Wykonanie

Czosnek przeciśnij przez praskę. Uda z kaczki nasmaruj czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Najlepiej, żeby marynowały się tak całą noc. 

Na suchej patelni podsmaż z obu stron uda i odłóż je na talerz. Na wytopionym tłuszczu podsmażaj przez chwilę pokrojone w ćwiartki jabłka i śliwki. 

W naczyniu żaroodpornym ułóż owoce, a na nich nogi z kaczki. Przykryj naczynie folią i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez ok. 1,5 godziny. Następnie ściągnij folię i piecz jeszcze 30 minut, aż skórka się zarumieni. 

W trakcie pieczenia kaczki ugotuj kaszę owsianą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przygotuj kapustę. Drobno ją poszatkuj, włóż do garnka i wlej tam szklankę wody. Dodaj łyżeczkę soli i cukru, i gotuj kapustę do miękkości. Na koniec odlej wodę. Następnie na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i chwilę przesmaż. Dodaj kapustę, dopraw ją do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem, i smaż jeszcze przez chwilę. 

Uda z kaczki podawaj z ugotowaną kaszą owsianą i zasmażaną kapustą. 

Przepisy autorstwa Darii Raczkowskiej
@kuchniawmoimdomu