Czosnek przeciśnij przez praskę. Uda z kaczki nasmaruj czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Najlepiej, żeby marynowały się tak całą noc.
Na suchej patelni podsmaż z obu stron uda i odłóż je na talerz. Na wytopionym tłuszczu podsmażaj przez chwilę pokrojone w ćwiartki jabłka i śliwki.
W naczyniu żaroodpornym ułóż owoce, a na nich nogi z kaczki. Przykryj naczynie folią i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez ok. 1,5 godziny. Następnie ściągnij folię i piecz jeszcze 30 minut, aż skórka się zarumieni.
W trakcie pieczenia kaczki ugotuj kaszę owsianą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przygotuj kapustę. Drobno ją poszatkuj, włóż do garnka i wlej tam szklankę wody. Dodaj łyżeczkę soli i cukru, i gotuj kapustę do miękkości. Na koniec odlej wodę. Następnie na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i chwilę przesmaż. Dodaj kapustę, dopraw ją do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem, i smaż jeszcze przez chwilę.
Uda z kaczki podawaj z ugotowaną kaszą owsianą i zasmażaną kapustą.
Przepisy autorstwa Darii Raczkowskiej
@kuchniawmoimdomu