Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Naleśniki z farszem gryczano-twarogowym

Autor: Elżbieta Klepacka

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Naleśniki:

  • 250 g mąki
  • 600 ml mleka
  • 50 g masła 82%
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 200 g kaszy gryczanej palonej
  • 200 g twarogu
  • 2 cebule
  • pęczek kopru
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
  • masło do podsmażenia naleśników
  • olej do zrumienienia cebuli

Autor: Elżbieta Klepacka

Wykonanie

Sposób przygotowania:

Naleśniki

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy i odstawiamy na 15 minut, a następnie na dobrej, nieprzywierającej patelni smażymy cieniutkie, elastyczne placki. 

Farsz

Kaszę dobrze przepłucz zimną wodą (w ten sposób pozbawisz ją charakterystycznej goryczki i usuniesz nadmiar skrobi). Wsyp ją do gotującej się, lekko osolonej wody i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz dodać do kaszy łyżkę masła lub oleju – wtedy się nie sklei i będzie sypka. 

Ostudzoną kaszę wymieszaj z twarogiem (wcześniej rozgniecionym widelcem), zrumienioną cebulką i posiekanym koprem. Do masy możesz dodać 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 

Gotowy farsz zawiń w naleśniki (w kopertę lub rulon) i gotowe! 

Naleśniki są pyszne również na drugi dzień. Wystarczy podsmażyć je na maśle lub zapiec w piekarniku. 

Autor: Elżbieta Klepacka (Instagram)