Sposób przygotowania:
Naleśniki
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy i odstawiamy na 15 minut, a następnie na dobrej, nieprzywierającej patelni smażymy cieniutkie, elastyczne placki.
Farsz
Kaszę dobrze przepłucz zimną wodą (w ten sposób pozbawisz ją charakterystycznej goryczki i usuniesz nadmiar skrobi). Wsyp ją do gotującej się, lekko osolonej wody i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz dodać do kaszy łyżkę masła lub oleju – wtedy się nie sklei i będzie sypka.
Ostudzoną kaszę wymieszaj z twarogiem (wcześniej rozgniecionym widelcem), zrumienioną cebulką i posiekanym koprem. Do masy możesz dodać 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Gotowy farsz zawiń w naleśniki (w kopertę lub rulon) i gotowe!
Naleśniki są pyszne również na drugi dzień. Wystarczy podsmażyć je na maśle lub zapiec w piekarniku.
Autor: Elżbieta Klepacka (Instagram)