Zmiel kaszę jaglaną lub użyj gotowego produktu. W misce połącz mąkę z kaszy, jajo, olej i sól. Dodawaj mleko i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta naleśnikowego.
Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej kilka kropel oleju. Wykładaj porcję ciasta i smaż do momentu pokazania się pęcherzyków powietrza. Obróć na drugą stronę i dalej podsmażaj. Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania całego ciasta.
Ser twarogowy dokładnie wymieszaj z miodem, wydrążoną wanilią, 2 łyżkami gęstego jogurtu. Zawijaj naleśniki do momentu aż skończy Ci się ser.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć drylowane wiśnie, dodaj odrobinę wody i cukier trzcinowy. Gotuj do momentu całkowitego zmięknięcia owoców i wyparowania znacznej części wody. Konsystencja konfitury ma być gęsta, żelowa. Serwuj naleśniki z konfiturą.