Kaszę jęczmienną płuczemy kilka razy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy w podwójnej ilości wody do momentu, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a kasza będzie miękka. Zostawiamy do przestudzenia.
W czasie kiedy kasza się gotuje, trzemy na tarce warzywa. Podsmażamy je na łyżce oleju do momentu aż trochę zmiękną. Doprawiamy rozmarynem, solą, pieprzem, kurkumą i skórką cytryny.
Przestudzoną kaszę przekładamy do robota kuchennego (możemy użyć także blendera ręcznego). Dodajemy warzywa i pozostałe składniki – babkę płesznik, płatki drożdżowe i musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Odmierzamy łyżką niewielkie porcje i formujemy z nich kotleciki. Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni i smażymy je przez około 3-4 minuty z każdej strony. Możemy je także upiec w piekarniku (w 180 stopniach przez około 20-25 minut).
Czas zrobić sos – wrzucamy składniki do blendera i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli sos jest za gęsty, możemy dodać trochę wody.