Kasza jęczmienna: W garnku rozgrzewamy łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kaszę jęczmienną i smażymy około 3 minut, aż się zarumieni i zacznie pachnieć prażonym ziarnem. Po tym czasie zalewamy kaszę wodą na tyle, by była przykryta wodą. Chwilę smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie całą wodę, po czym dolewamy resztę wody. Czynność tę powtarzamy, aż kasza będzie przypominać konsystencją risotto – powinna być al dente. Cały proces trwa do 12 do 15 minut.
Papryka, kalarepka: Z papryk usuwamy gniazda nasienne oraz odcinamy białe błonki. Kalarepkę kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do miski, polewamy obficie olejem rzepakowym, posypujemy suszonymi ziołami. Mieszamy. Układamy wszystko na blasze wyłożonej pergaminem, lekko dociskając każdą połówkę, aby się spłaszczyła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i pieczemy przez około 40 minut na najwyższej półce piecyka. Dobrze, jeśli skórka się lekko spali. Wyjmujemy paprykę i kalarepkę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia – skórka wtedy lepie odejdzie od miąższu. Tak przygotowane papryki obieramy ze skóry, kroimy w równą, ładną kosteczkę. Kalarepkę kroimy w mniejszą kostkę.
Śliwki suszone moczymy przez 15 minut w ciepłej wodzie, po czym kroimy na pół, bądź na cztery.
Orzechy układamy na blasze, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200oC i prażymy, aż będą rumiane (około 3-5 minut). Musimy obserwować orzechy. Ostudzone obieramy z łupinek, po czym siekamy nieregularnie.
Ser podpuszczkowy: ser kroimy w kostkę.
Przygotowujemy dressing: w miseczce mieszamy łyżkę musztardy z całymi ziarnami, łyżkę miodu, sok z połowy cytryny, sok z połowy pomarańczy. Dolewamy powoli olej rzepakowy i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.
Do dużej miski wrzucamy ugotowaną kaszę, pokrojony ser, kolorowe papryki, suszoną śliwkę, uprażone i posiekane orzechy. Wszystko zalewamy dresingiem, mieszamy. Dodajemy posiekaną rukiew wodną, mieszamy. Posypujemy wszystko świeżo siekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Przepis Nataszy, autorki bloga Sajkofanka smaku