Popcorn z kaszy gryczanej: Do małego garnka lub rondelka nalewamy olej, po czym mocno go podgrzewamy. Na bardzo dobrze rozgrzany olej wrzucamy na sitku partiami po 20 g kaszy gryczanej. Kaszę trzymamy około 30 sekund w gorącym oleju, po czym przerzucamy na papierowy ręcznik lub serwetkę, by usunąć nadmiar tłuszczu.
Masa z mleka: W małym rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mleko (płyn), cukier i cukier waniliowy. Do rozpuszczonych składników dodajemy połamaną tabliczkę czekolady. Mieszamy wszystko do rozpuszczenia składników. Gotową masą maślano-czekoladową zalewamy granulowane mleko w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy uprażoną kaszę gryczaną, pokruszone herbatniki, jagody Goji.
Blok: wykładamy gotową masę do naczynia żaroodpornego, bądź keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy na wierzch ułożyć kilka świeżych owoców. Wkładamy na noc do lodówki. Podajemy z sosem czekoladowym i świeżymi owocami.
SMACZNEGO!
Przepis Nataszy, autorki bloga <a href=”http://www.sajkofankasmaku.pl/uncategorized/karmelowy-blok-z-popcornem-z-kaszy-gryczanej-palonej-jagodami-goji-i-herbatnikami/”>Sajkofaka smaku</a>