Warzywne kotlety przygotowywano już w przedwojennej Polsce. Nazywano je opiekankami. Robiono je z przeróżnych warzyw, jak również z kasz: gryczanej, jaglanej czy jęczmiennej. Tradycje smażenia jęczmiennych kotletów kultywują Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z...
Kasza owsiana była powszechna w kulinarnym użyciu przed II wojną. Szczególnie na terenach podgórskich oraz Warmii i Mazurach. Dziś rzadko jest stosowana, bo zastąpiły ją płatki owsiane. Przedwojenne przepisy z użyciem tej kaszy to najczęściej zupy. Nie tylko z...
Połączenia kasz z ziemniakami były i nadal są powszechne w wielu potrawach regionalnych. Bardzo często są to dania, które wywodzą się z biednej kuchni chłopskiej okresu II RP. Takim przykładem jest chamula. Pewnego rodzaju zapiekanka, która swój rodowód ma w...
To niezwykłe danie pochodzi z Woli Osowińskiej znajdującej się na pograniczu Wysoczyzny Łukowskiej i Pradoliny Wieprza na Lubelszczyźnie. Warunki klimatyczne i glebowe tego regionu są idealne do uprawy zbóż i kapusty. Z połączenia pęczaku jęczmiennego, wierzchnich,...
Lubelszczyzna to region, w którym wypieka się słodkie i wytrawne placki, zwane pierogami. Najbardziej znany to pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną. Inne to: gryczak janowski, gryczok godziszowski, pieróg gryczany gałęzowski, pieróg jaglany starowiejski, rudnicki...