Wydarzenia historyczne oraz mieszanina kultur wytworzyły piękną tradycję kulinarną i wykreowały wiele ciekawych potraw w województwie łódzkim, w tym tzw. zupa zalewajka z zasmażką. Ale jednak smakiem na pewno skradną serca wielu osobom kotleciki z kaszy owsianej z...
Ziemia lubuska jest pełna lasów, jezior, a to idealny przystanek nie tylko, żeby odpocząć i zregenerować siły, ale także zaczerpnąć ducha dobrego jedzenia. Jednym z takich przykładów są potrawy z dziczyzny. Mam na myśli tutaj pieczoną szynkę z dzika z lanymi...
Kazimierskiego koguta znają chyba wszyscy – to symbol jednego z najpiękniejszych polskich miast leżącego na Wisłą w Lubelskiem. Ale regionalne przysmaki nie kończą się na kogucie – wręcz przeciwnie. Tradycyjny cebularz lubelski, czyli drożdżowy placek zapieczony...
Kujawsko-pomorskie to region o bogatym dziedzictwie kulturowym. O wyjątkowości regionu decyduje więc nie tylko różnorodność atrakcji turystycznych, walory przyrodnicze, ale również folklor i bogactwo kulinarne. Specyfiką kuchni regionalnej na pewno jest hodowla gęsi....
W podlaskiej kuchni nikt chyba nie ma wątpliwości, że sąsiedztwo Litwy, Białorusi i Ukrainy znacząco wpłynęło na kulinarny repertuar regionu. Bazą większości podlaskich potraw są ziemniaki, sery czy kasze. Wspomniana kasza ma bardzo różne oblicza: raz gotowana na...