Rejon zwany „zielonymi płucami” Polski to, jak sama nazwa wskazuje, rejon słynący głównie z potraw z grzybów oraz słodkowodnych ryb. W tym rejonie bardzo popularne są kasze: jęczmienna, gryczana czy nawet orkiszowa. A popularnym daniem są farszynki. To faszerowane...
Ziemia świętokrzyska jest niezwykle malownicza, ale to gleby jałowe, trudne dla rolników. Więc kuchnia musiała być bardzo kreatywna. Często gotowano tutaj kaszę, z której również przyrządzano kilka dań – placki czy różnego rodzaju kotlety. Mięso w tej kuchni...
Żaden szanujący się Wielkopolanin nie używa takich słów, jak twaróg czy ziemniaki. Przecież Wielkopolska od niepamiętnych czasów stoi pyrą. To nie przypadek, że nawet pieczywo jest na bazie ziemniaków. Mowa tutaj o bułeczkach ziemniaczanych z prażoną kaszą gryczaną....
Na Podkarpaciu można znaleźć zlepek różnych kultur. To istny kulinarny tygiel. Ale prym tutaj wiedzie fasola. Wytwarza się z niej rozmaite smarowidła, placki, a nawet serniki. Ale hitem są placuszki z fasoli z kapustą kiszoną. To idealne danie energetyczne z fasoli....
Choć Opole słynie przede wszystkim z festiwalu muzyki rozrywkowej, degustując lokalne tradycyjne przysmaki śmiało możemy również liczyć na festiwal kulinarny. Mimo że kuchnia opolska składa się głównie z dań mięsnych, wegetarianie również będą tutaj w swoim żywiole....