Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pęczotto z groszkiem i cukinią

Pęczotto z groszkiem i cukinią

Na początek kaszę pęczak wypłucz na sitku i przygotuj duży, niski garnek. Cebulę drobno posiekaj, a cukinię umyj (nie obieraj) i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę w garnku, dodaj cebulę, cukinię, groszek i duś ok. 3 minuty. Następnie dodaj masło, kaszę i duś...
Tarta z kaszy manny z owocami

Tarta z kaszy manny z owocami

Do miski wrzucamy wszystkie składniki na spód i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto chowamy na 20 minut do lodówki, a po tym czasie rozwałkowujemy je.  Formę na tartę o wielkości 24 cm smarujemy masłem, wykładamy na nią ciasto i nakłuwamy je. Ciasto w formie wykładamy...
Jaglanka budyniowa

Jaglanka budyniowa

Kaszę wsypujemy na sitko i przepłukujemy. Do garnka wlewamy 400 ml mleka, dosypujemy kaszę oraz cukier i gotujemy ok. 10-12 minut. Budyń mieszamy z pozostałym mlekiem i dolewamy na koniec, po czym wszystko zagotowujemy. Gotową jaglankę przelewamy do słoika/miseczki i...
Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy gorącą wodę oraz dodajemy jajko, roztopione masło i sól. Wszystko zagniatamy mikserem lub ręcznie ok. 10 minut. Gotowe ciasto chowamy w woreczek i wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie gotujemy kaszę (trochę dłużej niż...
Jaglane banoffee

Jaglane banoffee

Daktyle przekładamy do miski i zalewamy je gorącą wodą lekko ponad ich stan. Odstawiamy na 10 minut. Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i płuczemy 3 razy w zimnej wodzie. Następnie wlewamy do niej 5 szklanek wody i gotujemy aż stanie się bardzo miękka. Kaszę studzimy,...