Porady dla młodzieży
Porady dla młodzieży
Do prawidłowego wychowania w duchu sportu dziecko potrzebuje od rodziców zachęty do ćwiczeń i wsparcia w osiąganiu wyników. Jednak, aby zadbać o właściwy rozwój dorastającego człowieka i zapewnić mu odpowiednią regenerację po wysiłku, niezbędna jest także właściwa dieta. Ekspertki kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” przekonują, że dobrze skomponowany jadłospis powinien w pełni pokrywać potrzeby energetyczne organizmu oraz dostarczać składników niezbędnych do budowania formy, siły i sprawności. Podstawą diety są węglowodany, stanowiące główne źródło energii i dostarczające ok. 55-65% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Ich dobrym źródłem są smaczne, pełne składników korzystnych dla zdrowia kasze.
– Właściwa dieta ma wpływ zarówno na możliwości wysiłkowe, proces regeneracji, prewencję kontuzji, ale również na optymalny wzrost i rozwój młodego organizmu. W badaniach na małych grupach sportowców juniorów w Polsce dowiedziono, że jedzą oni często za mało warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych, co przekłada się na zbyt niskie spożycie węglowodanów, kwasu foliowego, wapnia czy żelaza, za często natomiast sięgają po żywność wysoko przetworzoną jak fast foody, słodycze i słone przekąski, słodzone napoje. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe połączone z intensywnym wysiłkiem fizycznym mogą doprowadzić nie tylko do gorszych wyników sportowych, ale także zaburzeń wzrostu i rozwoju – zauważa Urszula Somow, dietetyczka i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
Młody sportowiec, który nie posiada odpowiedniego zapasu substancji energetycznych oraz pozbawiony jest właściwego poziomu nawodnienia, narażony jest na osiąganie gorszych wyników sportowych, a nawet obarczony jest ryzykiem kontuzji. Może odczuwać spadek siły, szybkości i wytrzymałości. Szybciej się męczy oraz wykazuje się mniejszym skupieniem. Dlatego, obok odpowiedniego nawodnienia, tak ważna jest odpowiednia dieta składająca się z pożywnych i pełnowartościowych posiłków zawierających wszystkie niezbędne składniki odżywcze. W jadłospisie powinno znaleźć się 4-5 posiłków podawanych w równych odstępach czasowych, mniej więcej co 3-4 godziny. Warto zatem przed meczem bądź treningiem zasilić młody organizm odpowiednią dawką energii. Zdaniem Kamili Pawłowskiej, blogerki kulinarnej z serwisu naszakasza.pl, dietetyczki, ekspertki kulinarnej kampanii, w ciągu dnia jako zdrowe przekąski idealnie sprawdzą się proste dania z kaszą, przygotowane według jej autorskich przepisów, do wypróbowania których zachęca.
Przepisy dla młodzieży
Jaglane smoothie z truskawkami, gruszką i szpinakiem
Składniki
- kasza jaglana sucha – 2 łyżki
- mleko spożywcze 2% – 1 szklanka
- truskawki – 1 szklanka
- szpinak świeży -1 szklanka
- gruszki – 1/2 sztuki
Sposób przygotowania:
Sałatka z kaszą pęczak, szpinakiem, brokułem, fasolą i orzechami włoskimi
Składniki
- szpinak świeży – 1 szklanka
- kasza jęczmienna pęczak – 4 łyżki
- brokuł – 1 szklanka
- fasola biała, konserwowa – 3 łyżki
- orzechy włoskie – 15g
- olej rzepakowy- 1 łyżka
- ocet jabłkowy – 1 łyżka
- miód pszczeli -1 łyżeczka
- musztarda – 1/2 łyżeczki
- natka pietruszki – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Gryczanka z jabłkiem i orzechami włoskimi
Składniki
- kasza gryczana, sucha -4 łyżki
- mleko spożywcze 2% – 1 szklanka
- jabłko – 1 sztuka
- orzechy włoskie – 4 sztuki
- Anyż, mielony – szczypta