Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Rolady z karkówki z kaszą orkiszową i zasmażanymi buraczkami

Autor: Daria Raczkowska

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 300 g kaszy orkiszowej

Rolady:

  • 4 plastry karkówki wieprzowej (razem ok. 800 g)
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1,5 sztuki białej cebuli (pół do rolad, jedna cała do sosu)
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 łyżeczki musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, liście laurowe, ziele angielskie
  • mąka pszenna
  • bulion/wrzątek

Buraki zasmażane:

  • 0,5 kg ugotowanych buraków
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz, cukier i ocet do smaku

Autor: Daria Raczkowska

Wykonanie

Plastry karkówki rozbij i dopraw z obu stron. Rozsmaruj na nich musztardę, ułóż plastry boczku oraz kawałki cebuli i ogórka. Następnie zwiń rolady, obtocz je w mące i podsmaż na oleju. Jak będą już rumiane, dodaj cebulę i łyżkę mąki. Chwilę przesmaż, po czym wlej bulion (tyle, żeby lekko zakrył mięso) i wrzuć ziele angielskie oraz liście laurowe. Przykryj patelnię i duś rolady na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje a mięso będzie miękkie. 

W tym czasie przygotuj dodatki. Kaszę przepłucz i zalej wrzątkiem, dopraw solą i gotuj do miękkości. Buraki zetrzyj na grubych oczkach. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Wrzuć starte buraki i chwilę razem smaż. Na koniec dopraw do smaku. Obiad gotowy! 😊

Przepisy autorstwa Darii Raczkowskiej
@kuchniawmoimdomu