Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Krupnik

Autor: Daria Raczkowska

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(na ok. 4 litry zupy)

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 por
  • liście selera
  • korzeń selera
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 2 pietruszki (jedna cała i jedna starta na grubych oczkach)
  • 3 marchewki (dwie pokrojone i jedna starta na grubych oczkach)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • sól i pieprz w ziarnach

Autor: Daria Raczkowska

Wykonanie

Żeberka włóż do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, a następnie zalej to ok. 2 litrami wody. Gotuj przez 30 minut. Po tym czasie zbierz szumowiny z mięsa, jeśli się pojawią. Dodaj włoszczyznę, pokrojoną marchew i ziemniaki oraz starte warzywa i dolej wodę. Wrzuć przyprawy oraz kaszę jęczmienną. Gotuj na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Na koniec dopraw jeszcze ewentualnie do smaku według uznania i gotowe!

Przepisy autorstwa Darii Raczkowskiej
@kuchniawmoimdomu