Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Kasza jęczmienna z sosem borowikowym

Autor: Daria Raczkowska

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 50 g suszonych borowików
  • łyżka masła
  • 1 cebula
  • łyżka mąki pszennej + 50 ml wody
  • 50 ml śmietanki 30%
  • ok. 500 ml wrzątku

Autor: Daria Raczkowska

Wykonanie

Na maśle podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj grzyby, zalej wrzątkiem, dopraw solą i pieprzem, i gotuj na małym ogniu ok. 40-50 minut, aż grzyby zmiękną. Mąkę rozprowadź w wodzie i dolej powoli do grzybów, żeby zagęścić sos. Na koniec wlej śmietankę i dopraw jeszcze ewentualnie całość do smaku. Podawaj z ugotowaną kaszą jęczmienną i świeżą natką pietruszki.

Przepisy autorstwa Darii Raczkowskiej
@kuchniawmoimdomu