Wszystko o kaszy
Artykuły Ekspertów
Kasza jaglana – sprzymierzeniec naszego zdrowia i urody
Odpowiednia dla osób chorujących na celiakię i nietolerujących glutenu, pomaga utrzymać prawidłowy poziom żelaza we krwi, polecana na niestrawność. Jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna. Obfituje w ważne witaminy i składniki mineralne: witaminę E, witaminy z grupy...
Kasza na słodko? Na jesień idealna!
Regionalne desery z kaszami według Pawła Ochmana Jesienią wielu z nas ma większy apetyt na „coś słodkiego”. Zdarza nam się wtedy sięgać po rozmaite przekąski, często wysokokaloryczne, wysokoprzetworzone, z dużą ilością tłuszczy… Tymczasem słodkości na bazie kaszy to...
Chamuła, Hołubce, Dzyndzałki
Regionalne przepisy Pawła Ochmana z kaszą gryczaną w roli głównej Spośród wszystkich rodzajów kasz, to właśnie gryczaną Polacy jedzą najczęściej. To dobry wybór, ponieważ gryka korzystnie wypływa na mikrobiotę jelitową, a dzięki właściwościom antyoksydacyjnym wspiera...
Z kaszą przez Polskę
Poznaj kilka faktów na temat kaszy w kulinarnej historii Polski Jaką kaszę jadano w średniowiecznej Polsce i dlaczego mannę spożywali tylko książęta i królowie? Kto sprowadził gryczaną, a komu zawdzięczamy w naszej kuchni kukurydzianą? Którą kaszę nazywa się poganką,...
Kasza jęczmienna – dobre źródło błonnika
Polecana osobom zmagającym się z podwyższonym cholesterolem i nieprawidłową glikemią, doskonała dla mikrobioty jelitowej Wyróżnia się wysoką zawartością białka roślinnego, budulca tkanek, oraz błonnika, usprawniającego pracę jelit. Kasza jęczmienna, bo o niej mowa,...
Buza, Podcos i inne kaszowe rozmaitości z Lubelszczyzny i Podlasia
Tradycyjne przepisy we współczesnej odsłonie według Pawła Ochmana. Regionalna kuchnia wschodniej części naszego kraju przepełniona jest potrawami z kaszą. Na Lubelszczyźnie szczególnie popularne są kasza gryczana i jaglana. Powstają z nich pierogi tradycyjne i te w...
Poznaj moce kaszy gryczanej – najpopularniejszej wśród kasz
Niezwykle bogata w magnez, pomaga w walce z podwyższonym ciśnieniem i cholesterolem. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być spożywana przez osoby z insulinoopornością i cukrzycą. Nie zawiera też glutenu, dlatego mogą ją jeść osoby chorujące na celiakię. Za sprawą wysokiej zawartości białka i błonnika, które dają uczucie sytości, pomaga w kontroli masy ciała i odchudzaniu. Najnowsze badania potwierdzają wręcz jej korzystny wpływ na mikrobiotę jelitową. Kasza gryczana – królowa polskich kasz, o której właściwościach i zaletach mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.