Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Podlaska kutia z kaszą pęczak

Autor: Elżbieta Klepacka

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1,5 szklanki kaszy pęczak
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 1,5 szklanki maku
  • 2 szklanki mleka do gotowania maku (może być też woda)
  • ok. 100 g miodu (lub według uznania)
  • orzechy włoskie i laskowe
  • żurawina
  • bakalie (rodzynki, morele, skórka pomarańczowa)
  • ekstrakt waniliowy
  • opcjonalnie: słodka śmietanka, sok z cytryny, cząstki mandarynki

Autor: Elżbieta Klepacka

Wykonanie

Kutia, a właściwie kucia podlaska to przepyszne tradycyjne danie kuchni kresowej na słodko, które podaje się na Podlasiu w Wigilię i w okresie noworocznym. W wersji tradycyjnej przygotowywano kutię z wcześniej długo moczonej i ugotowanej pszenicy wymieszanej z utartym makiem, miodem i orzechami. Z czasem pszenicę zastąpiono gotowaną na sypko kaszą pęczak lub kaszą jaglaną oraz zaczęto dodawać więcej bakalii.

Sposób przygotowania:

Kaszę pęczak dokładnie przepłucz zimną wodą i ugotuj do miękkości (pod przykryciem, mieszając, aby się nie przypaliła). Dodaj łyżkę masła lub oleju, a wtedy kasza się nie sklei i będzie sypka. 

Mak przepłucz na gęstym sicie (możesz do tego użyć też gazy), namocz i odstaw przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie ugotuj go do miękkości (mak powinien wchłonąć mleko i zgęstnieć), po czym zmiel. 

Wymieszaj dokładnie pęczak z makiem. Dodaj miód, orzechy, żurawinę, bakalie i ekstrakt waniliowy. Jeśli masa jest za gęsta lub za sucha, dodaj mleko lub słodką śmietankę. 

Dodatkowo, możesz podkręcić smak dania, dodając sok z cytryny i cząstki mandarynek (w tradycyjnej recepturze tego nie było).

Autor: Elżbieta Klepacka (Instagram)