Kutia, a właściwie kucia podlaska to przepyszne tradycyjne danie kuchni kresowej na słodko, które podaje się na Podlasiu w Wigilię i w okresie noworocznym. W wersji tradycyjnej przygotowywano kutię z wcześniej długo moczonej i ugotowanej pszenicy wymieszanej z utartym makiem, miodem i orzechami. Z czasem pszenicę zastąpiono gotowaną na sypko kaszą pęczak lub kaszą jaglaną oraz zaczęto dodawać więcej bakalii.
Sposób przygotowania:
Kaszę pęczak dokładnie przepłucz zimną wodą i ugotuj do miękkości (pod przykryciem, mieszając, aby się nie przypaliła). Dodaj łyżkę masła lub oleju, a wtedy kasza się nie sklei i będzie sypka.
Mak przepłucz na gęstym sicie (możesz do tego użyć też gazy), namocz i odstaw przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie ugotuj go do miękkości (mak powinien wchłonąć mleko i zgęstnieć), po czym zmiel.
Wymieszaj dokładnie pęczak z makiem. Dodaj miód, orzechy, żurawinę, bakalie i ekstrakt waniliowy. Jeśli masa jest za gęsta lub za sucha, dodaj mleko lub słodką śmietankę.
Dodatkowo, możesz podkręcić smak dania, dodając sok z cytryny i cząstki mandarynek (w tradycyjnej recepturze tego nie było).
Autor: Elżbieta Klepacka (Instagram)