Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Zupa grzybowa z kaszą owsianą

Autor: Agata Witowska

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 40 g suszonych podgrzybków
  • 500 ml wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 marchewka 
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 5 czubatych łyżek kaszy owsianej
  • 700 ml bulionu
  • natka pietruszki do posypania

Autor: Agata Witowska

Wykonanie

Klarowna zupa grzybowa wspaniale smakuje z kaszą owsianą. Zamiast klasycznego sycącego krupniku Agata Witowska (@Kulinarne Przygody Gatity) przygotowała lekką zupę grzybową. To nowoczesna wersja tradycyjnego przepisu na krupnik z Warmii i Mazur – krain, które słyną z zup przygotowywanych z dodatkiem kasz i grzybów.

Dziś kaszę owsianą wyparły płatki owsiane, które są jedzone głównie na słodko, ale warto czasem wrócić do tradycji. Tę pyszną i zdrową kaszę możemy dodawać do wielu dań, nie tylko do zup.

Sposób przygotowania:

Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez 5 godzin, a następnie odcedzamy, zachowując wodę z moczenia. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle w garnku. Wrzucamy do niej grzyby i chwilę smażymy, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i wszystko razem podsmażamy jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Po tym czasie wlewamy do garnka wodę z gotowania grzybów i bulion, a także dodajemy przyprawy i kaszę. Zupę gotujemy na średnim ogniu, aż kasza będzie miękka. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Przepisy autorstwa Agaty Witowskiej
Kulinarne Przygody Gatity (
https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity)