Kasza kukurydziana była popularna w Bukowinie na Kresach, czyli na dawnej granicy polsko-rumuńskiej. Mieszały się tam różne kultury i różne kuchnie, przeważnie były to jednak dania biedne, w których królowały warzywa, strączki i kasze, a nie mięso. Dziś kasza kukurydziana jest popularna w woj. Lubuskim, gdzie przygotowywane są z niej gołąbki, kulasze, mamałyga oraz słodkie wypieki z dodatkiem sera i bakalii.
Agata Witowska, znana w sieci pod pseudonimem Kulinarne Przygody Gatity, dzieli się nami przepisem na zapiekaną mamałygę z owocami. Bukowina słynęła z mamałygi, którą przygotowywano zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Jej wersja to mamałyga pieczona z dodatkiem cynamonu, podawana z owocami i kleksem gęstej śmietany. Idealna propozycja na pożywne śniadanie lub podwieczorek.
Sposób przygotowania:
Kaszę wsypujemy do garnka o grubym dnie, wlewamy mleko, dodajemy sól i cukier, i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, żeby się nie przypaliła. Gdy kasza wchłonie całe mleko i zgęstnieje, zdejmujemy ją z kuchenki.
Foremkę o wymiarach 12 x 19 cm smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej kaszę, wyrównujemy ją i posypujemy cynamonem, a następnie naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut. W połowie pieczenia na kaszy kładziemy kawałki masła.
Mamałygę podajemy na ciepło z dodatkiem owoców i śmietany.
Przepisy autorstwa Agaty Witowskiej
Kulinarne Przygody Gatity (https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity)