Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Pudding z kaszy manny z owocami

Autor: Agata Witowska

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 400 ml mleka
  • 80 g kaszy manny
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek
  • 1 czubata łyżka cukru
  • sezonowe owoce

Autor: Agata Witowska

Wykonanie

To pyszny i zdrowy deser, który przypadnie do gustu małym i dużym domownikom. Jest przygotowany na wzór tradycyjnego deseru z Kociewa (Trzebiatów) zwanego gryzem. „To mój smak dzieciństwa, bo moja babcia często robiła kaszę mannę na mleku, którą polewała owocowymi sokami. Moja wersja jest bardziej nowoczesna, bo przygotowałam ją w słoiczkach.” – mówi Agata Witowska. Deser w takiej formie możemy zabrać ze sobą na piknik czy na wakacyjną wycieczkę.

Sposób przygotowania:

Mleko wlej do garnka, wsyp kaszę, cukier, sól i odstaw na 15 minut do namoczenia. Po tym czasie gotuj kaszę na małym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje, a następnie zdejmij garnek z kuchenki.

Białko oddziel od żółtka. Żółtko od razu dodaj do kaszy i energicznie wmieszaj, a białko ubij na sztywną masę i również dodaj do kaszy, delikatnie mieszając. Kaszę przełóż do słoiczków lub szklaneczek i odstaw do wystudzenia.

Z porzeczek usuń łodyżki. Wrzuć owoce do małego garnka, dodaj cukier i rozgnieć je widelcem. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż owoce będą miękkie. Przetrzyj je przez sitko, żeby pozbyć się pestek.

Przed podaniem pudding polej porzeczkowym sosem, a na wierzchu ułóż sezonowe owoce.

Przepisy autorstwa Agaty Witowskiej – Instagram: Kulinarne Przygody Gatity