Sałatka z kaszą pęczak i kapustą z dodatkiem koperku i szczypiorku. To letnia wersja znanego lubelskiego dania podcos.
Podcos to pyszna potrawa na bazie kaszy i kapusty. Z reguły jest podawana w wersji mięsnej – przygotowana na bazie bulionu wieprzowego, ale może też być sycącym daniem wegetariańskim, gdy użyjemy bulionu warzywnego. Tradycyjnie podcos podawany jest na ciepło, ale Agata Witowska przygotowała letnią wersję tego dania. Idealnie sprawdzi się przy upałach. Będzie zarówno wspaniałą propozycją na obiad, jak i na lekką kolację. Najlepiej smakuje z młodą kapustą.
Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy listek oraz ziele angielskie. Bulion doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy kaszę do momentu, aż cały płyn się wchłonie.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Szklimy na patelni na rozgrzanym tłuszczu, po czym wrzucamy do garnka z gorącą kaszą, mieszamy i przykrywamy garnek. Odstawiamy kaszę do wystygnięcia.
Kapustę szatkujemy, wrzucamy na dużą patelnię, zalewamy szklanką wody, solimy i gotujemy na małym ogniu, aż lekko zmięknie, a następnie przekładamy ją do miski i odstawiamy do wystygnięcia.
Koperek i szczypiorek siekamy, wrzucamy do kapusty, dodajemy sól, pieprz, olej i wszystko dokładnie mieszamy.
Na talerzu kładziemy kaszę, na niej układamy kapustę i serwujemy.
Przepisy autorstwa Agaty Witowskiej – Instagram: Kulinarne Przygody Gatity