Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Placki z kaszy gryczanej z twarogiem i dymką

Autor: ALAANTKOWEBLW

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 2 szklanki wody
  • 100 g twarogu tłustego
  • 5 łodyżek szczypiorku z dymką
  • 2 jajka
  • 2 kopiaste łyżki mąki orkiszowej/pszennej
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • oliwa do smażenia

Autor: ALAANTKOWEBLW

Wykonanie

Przygotuj dużą patelnię, garnek i miskę. Zagotuj wodę w garnku, wsyp do niej kaszę, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 15 minut. Wyłącz palnik i zostaw kaszę pod przykryciem jeszcze 5 minut, a następnie ją wystudź. 

Posiekaj szczypiorek i dymkę. W misce rozgnieć twaróg widelcem, dodaj jajka i połącz ze sobą. Dodaj kaszę, mąkę, szczypiorek, dymkę i przyprawy. Zamieszaj wszystko, by składniki się połączyły. 

Rozgrzej oliwę na patelni, nakładaj masę i smaż placki do zrumienienia z obu stron. 

Podawaj z sosem, np. jogurtowym.

Instagram: alaantkoweblw
Facebook: alaantkoweblw