Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Tarta z kaszy manny z owocami

Autor: Anna Gorgol

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Spód:
– 230 g mąki
– 150 g masła w temperaturze pokojowej
– 1 jajko
– 3 łyżki cukru
– 20 g kakao

Krem:
– 500 ml mleka
– ½ szklanki cukru
– 100 g masła
– ¾ szklanki kaszy manny (błyskawicznej)
– owoce do dekoracji
– bezbarwna galaretka

Autor: Anna Gorgol

Wykonanie

Do miski wrzucamy wszystkie składniki na spód i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto chowamy na 20 minut do lodówki, a po tym czasie rozwałkowujemy je. 

Formę na tartę o wielkości 24 cm smarujemy masłem, wykładamy na nią ciasto i nakłuwamy je. Ciasto w formie wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy, np. ryżem. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, po tym czasie ściągamy ryż i pieczemy kolejne 15 minut. 

Czas na krem! Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz masło. Wsypujemy powoli kaszę i gotujemy ok. 5 minut. Jeszcze ciepłą masę wylewamy na upieczony spód, dekorujemy owocami i chowamy do lodówki. Następnie rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody, a gdy lekko stężeje, rozprowadzamy ją po owocach. Ciasto wstawiamy do lodówki jeszcze na 2 godziny i po tym czasie możemy się nim zajadać. 

Smacznego!

Instagram: cossiegotuje