Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Autor: Anna Gorgol

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Ciasto:

– 300 g mąki pszennej
– 1 jajko
– 125 ml gorącej wody
– 20 g roztopionego masła
– sól

Farsz:

– 100 g kaszy gryczanej
– 500 g sera białego półtłustego
– sól

Autor: Anna Gorgol

Wykonanie

Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy gorącą wodę oraz dodajemy jajko, roztopione masło i sól. Wszystko zagniatamy mikserem lub ręcznie ok. 10 minut. Gotowe ciasto chowamy w woreczek i wkładamy na pół godziny do lodówki.

W tym czasie gotujemy kaszę (trochę dłużej niż zwykle, aż lekko się rozgotuje). Do ugotowanej kaszy dodajemy ser. Jeśli masa jest mało lepiąca, można wbić do niej jedno jajko. Całość solimy do smaku.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy je i wykrajamy szklanką okręgi. Małą łyżeczką nakładamy na nie farsz i lepimy pierogi. Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie ok. 3 minuty od wypłynięcia.

Instagram: https://www.instagram.com/cossiegotuje/