Przygotuj pulpeciki!
Kaszę jaglaną ugotuj i zostaw do ostygnięcia. Pokrój cebulkę na bardzo małą kosteczkę i na rozgrzanym oleju podsmaż ją, aż się zeszkli, również pozostaw do ostygnięcia. Połącz kaszę, cebulkę, starty czosnek, ciecierzycę, dwie łyżeczki oleju, natkę pietruszki oraz przyprawy (szczyptę 😊) i zmiksuj na gładką masę. Możesz dodać też 2-3 pomidorki suszone- opcjonalnie.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Z powstałej masy uformuj malutkie kuleczki, poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20-25 minut.
Przygotuj sos!
Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku a następnie gotuj przez kilka minut. Jeżeli nie przeszkadzają Waszym dzieciom kawałki pomidorów, sos jest gotowy, ale podejrzewam, że lepiej będzie go zmiksować na gładko 😉
A może coś do tego?
Ugotuj kukurydzę, posól i polej masełkiem! Przygotuj karmelizowane marchewki- cienkie paski marchewek podsmaż na patelni, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj 2 łyżeczki miodu. Przez kilka minut podsmażaj, aż do momentu gdy będą miękkie. Pycha! Smacznego!