Umyj warzywa i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do naczynia. Skrop warzywa oliwą z oliwek i solą i dokładnie wymieszaj. Na górę pokrusz ser biały oraz posyp ziarna. Ponownie skrop raz jeszcze z góry. Tak przygotowane warzywa wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z funkcją grzania termoobieg. Piecz przez 20 minut. Jeśli nie masz tej funkcji, piecz z funkcją grzania góra-dół 5-10 minut dłużej.
W tym czasie ugotuj kaszę jęczmienną w osolonym wrzątku. Odcedź.
Wymieszaj kaszę z warzywami z serem i ziarnami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki (zostaw trochę do podania na talerze) oraz sok z cytryny. Dopraw całość solą i mielonym białym pieprzem.
Na talerzach połóż porcje rukoli, a na niej warzywa z kaszą. Posyp danie z góry pozostałą posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!