„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Wyniki badań nt. spożycia kaszy

Badanie 2016r.

 

Źródło cennych składników odżywczych, apetyczna i sycąca – kasza. Okazuje się, że na stołach większości mam królują jej najlepiej znane rodzaje, z czego kaszą pierwszego wyboru jest gryczana, zyskując uznanie aż 81% badanych kobiet konsumujących lub przygotowujących kaszę. Czy wciąż boimy się eksperymentować i sięgać po nowe smaki?

 

 

Jak wynika z badania ankietowane mamy preferują trzy najbardziej popularne odmiany kaszy. Oprócz gryczanej rozsmakowują się głównie w jęczmiennej i mannie (każda wybierana przez 75% respondentek). Ta ostatnia została uznana za kaszę najbardziej codziennąco piąta mama, która przygotowuje ten typ kaszy, robi to co najmniej kilka razy w tygodniu.

 

Wykres 1. Ulubione kasze mam

 

 

Polskie kasze cieszą się większym uznaniem wśród mam, w porównaniu do zagranicznych odmian. Jednak prawie połowa matek, które konsumują dany typ kaszy, zadeklarowała, że spożywa bądź przygotowuje pęczak, kuskus czy kukurydzianą maksymalnie raz w miesiącu, a prawie co ósma z nich przyznała, że jaglana i owsiana gości w ich menu jeszcze rzadziej.

 

 

Większość badanych mam (86%) zadeklarowała, że ich pociechy lubią jeść kasze. Jednak odmiennie niż one, dzieci najczęściej wskazują mannę jako faworytkę. Daleko za nią uplasowały się: gryczana (13%), jęczmienna (11%), kuskus (7%) i jaglana (7%).

 

Wykres 2. Top 5 ulubionych kasz dzieci

 

 

Dlaczego tak niewielki odsetek najmłodszych lubi jaglaną, zawierającą najwięcej żelaza ze wszystkich kasz, czy bogatą w błonnik jęczmienną? Ankietowane, zapytane o powody, dla których dzieci nie przepadają za kaszami, najczęściej odpowiadały:po prostu jej nie lubią”, „nie smakuje im”, „nie odpowiada im zapach i grudkowata konsystencja”.

 

 

Większość ankietowanych mam deklarujących spożywanie kaszy włącza ten produkt do codziennej diety jako dodatek do obiadu (93%). W ten sposób na polskich stołach najczęściej goszczą: gryczana (91%), jęczmienna (77%) i pęczak (74%).

 

Tylko połowa badanych respondentek (50,9%) wykorzystuje kaszę jako składnik innej potrawy, np. wypieków, pasztetów czy kotletów. Zaskakujący natomiast jest fakt, że tylko niespełna 5% ankietowanych mam sięga po ten produkt w czasie śniadania.

 

 

Kasza jest również wpisana w menu najmłodszych - ponad 92% matek twierdzi, że przygotowuje i podaje ją swoim pociechom. I także w przypadku dzieci - kasza serwowana jest najczęściej jako dodatek do dania obiadowego (tak deklaruje aż 75% pytanych mam).  Na drugim miejscu, z wynikiem 67%, uplasowały się desery . W taki sposób najmłodsi najchętniej jedzą mannę (78%) i kukurydzianą (57%). Najrzadziej wskazywane zaś były m.in. jaglana (34%), kuskus (15%) czy jęczmienna (12%).

 

 

Z czym według polskich mam kasza smakuje najlepiej?

 

Gryczana na obiad, kuskus w formie sałatki, a manna na deser. Jak wynika z sondażu przeprowadzonego wśród polskich matek, mają one konkretne preferencje co do wyboru rodzaju kaszy oraz formy jej podawania i włączania do codziennego jadłospisu.

 

W Polsce dostępnych jest kilka rodzajów kaszy – gryczana, jęczmienna, kukurydziana, jaglana, kuskus, owsiana czy manna. Każda z nich wyróżnia się innymi właściwościami odżywczymi oraz walorami kulinarnymi. Bez względu jednak na jej rodzaj – kasza jest produktem, który powinien być włączony do codziennej diety ze względu na bogactwo naturalnych minerałów i witamin w niej występujących. Jak wynika z sondażu przeprowadzonego na zlecenie Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, istnieją wyraźne preferencje co do odmiany kaszy i sposobu jej wykorzystania.

 

Najpopularniejszą kaszą wśród mam jest gryczana (81%), którą najchętniej serwują one wraz z głównym posiłkiem w ciągu dnia (92%). Kasza ta, w takiej formie, najczęściej trafia na stół w towarzystwie mięsa (86%), warzyw (66%) oraz grzybów (40%). Podobnie jest w przypadku jęczmiennej (77%) i jej odmiany pęczaku (74%), które przeważnie występują w charakterze dodatku do dania obiadowego.

 

 

Wśród rodzajów kaszy to kuskus jest najczęściej wybierany jako składnik sałatek (43%). Mamy najczęściej łączą go z warzywami (71%), mięsem (62%), natomiast zdecydowanie rzadziej już z owocami (14%), nabiałem (12%) czy bakaliami (12%). Niestety potencjał kulinarny jęczmiennej, a w szczególności pęczaku nie został jeszcze odkryty, gdyż zaledwie 3% mam wybiera go przyrządzając sałatkę.

 

Manna jest zdecydowaną faworytką wśród kasz podawanych w formie deseru (74%). Mamy lubią łączyć ją głównie z owocami (55%), dodatkami – jak np. z czekoladą czy miodem (51%), a także z nabiałem (42%) i bakaliami (36%).

 

Ankietowane mamy, pytane o preferowaną kaszę podawaną jako składnik zupy, najczęściej wybierały jęczmienną (55%), zaś najrzadziej kuskus (11%). Tę pierwszą kobiety najchętniej serwują w formie krupniku. Do domowych wypieków, pasztetów i kotletów najczęściej wykorzystywana jest drobna kasza kukurydziana. Wśród grup produktów, z którymi głównie łączą ten rodzaj kaszy, badane wskazały owoce (36%), warzywa (33%), zaś najrzadziej decydowały się na jajka (12%) i grzyby (10%).

 

 

Nasze dzieci lubią kaszę!

 

Ponad 86% mam biorących udział w sondażu zadeklarowało, że ich dzieci lubią kaszę.

 

 

Mamy podawały kaszę swoim pociechom jako dodatek do obiadu (78%), składnik deseru (68%) oraz zupy (58%). Co ciekawe, zdecydowanie rzadziej kasza występowała w formie np. wypieków (34%) oraz jako składnik sałatek (27%) czy śniadań (5%).

 

 

Najczęściej jako dodatek do dania obiadowego mamy serwują swoim dzieciom kaszę gryczaną (92%). Najmniej popularna w tej formie podania jest manna (17%), która za to najczęściej występuje jako składnik deserów (78%). Jest ona także ulubioną kaszą dzieci, gdyż znajduje się na pierwszym miejscu wśród innych jej odmian. Jęczmienna (11%), kuskus (7%) i jaglana (7%) są znacznie rzadziej typowane jako te, które smakują najbardziej.

 



Kwestionariusz badawczy został przygotowany przez agencję SW RESEARCH w kwietniu 2016 r. metodą sondażu internetowego na próbie N=1005 wśród polskich matek dzieci w wieku 3-18 lat

 

 

 

 

Badanie 2013 r.

 

Każdy z nas wie, co lubi jeść. Jednak często zastanawiamy się, co i dlaczego ląduje na talerzu naszego sąsiada. By dowiedzieć się, czy statystyczny Polak jada regularnie kaszę, zachęcamy do zapoznania się z wynikami ogólnopolskiego badania*, przeprowadzonego w ramach kampanii „Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień".

 

 

Jak często jadasz kaszę?

 

 

 

Odpowiedzi na pytanie o przyczyny jedzenia kaszy były różne.

„Jem kaszę, ponieważ..."

 

 

 

Najchętniej wybieranymi kaszami są:

 

 

 

Sposobów na spożywanie kaszy jest wiele, wciąż jednak króluje tradycyjna wersja: kasza + sos.

W jakiej postaci najczęściej jadasz kaszę?"

 

 

 

Okazuje się, że wiele osób ma świadomość nt. walorów zdrowotnych kaszy. Na pytanie, dlaczego warto jeść kaszę, padały takie oto odpowiedzi:

 

 

 

*Badanie zostało zrealizowane przez agencję badawczą Inquiry w lutym 2013 roku metodą sondażu internetowego na próbie N=1000 wśród Polaków od 15 roku życia, w podziale na płeć i cztery grupy wiekowe. Badanie było realizowane metodą internetową (panel online) na reprezentatywnej próbie ogólnopolskiej.