Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Arancini po polsku, czyli krokiety z kaszy gryczanej z kremowym sosem serowym

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • Cebula z dymką 1 pęczek
  • Kasza gryczana nieprażona 200g
  • Jajka 4 szt.
  • Ser tarty bursztyn 200 g
  • Koncentrat pomidorowy 4 łyżki
  • Bułka tarta,
  • Olej do smażenia,
  • Koperek, natka pietruszki

Składniki na sos:

  • Śmietana 36% 0,5 l
  • Serek topiony śmietankowy 500 g
  • Sok z jednej cytryny

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Drobno siekamy cebulę i przesmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy surową kaszę. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem warzywnym. Kaszę gotujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji.

Do ugotowanej, przestudzonej kaszy dodajemy żółtka, tarty ser, łyżkę koncentratu pomidorowego, pokrojoną drobno cebulkę dymkę, koperek i natkę. Na koniec, dodajemy jeszcze sól, pieprz czarny
i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.

Przygotowujemy małe krokiety okrągłe, obtaczamy w białku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.

Sposób przygotowania sosu:

Śmietanę zagotowujemy, wrzucamy do niej serki topione, wszystko dokładnie rozpuszczamy, delikatnie zakwaszamy sokiem z cytryny i taki serowy, kremowy sos podajemy do krokietów z kaszy.

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.