Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Gotuj z Andrzejem Polanem

    Arancini po polsku, czyli krokiety z kaszy gryczanej z kremowym sosem serowym

    Autor: Andrzej Polan

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • Cebula z dymką 1 pęczek
    • Kasza gryczana nieprażona 200g
    • Jajka 4 szt.
    • Ser tarty bursztyn 200 g
    • Koncentrat pomidorowy 4 łyżki
    • Bułka tarta,
    • Olej do smażenia,
    • Koperek, natka pietruszki

    Składniki na sos:

    • Śmietana 36% 0,5 l
    • Serek topiony śmietankowy 500 g
    • Sok z jednej cytryny

    Autor: Andrzej Polan

    Wykonanie

    Drobno siekamy cebulę i przesmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy surową kaszę. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem warzywnym. Kaszę gotujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji.

    Do ugotowanej, przestudzonej kaszy dodajemy żółtka, tarty ser, łyżkę koncentratu pomidorowego, pokrojoną drobno cebulkę dymkę, koperek i natkę. Na koniec, dodajemy jeszcze sól, pieprz czarny
    i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.

    Przygotowujemy małe krokiety okrągłe, obtaczamy w białku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.

    Sposób przygotowania sosu:

    Śmietanę zagotowujemy, wrzucamy do niej serki topione, wszystko dokładnie rozpuszczamy, delikatnie zakwaszamy sokiem z cytryny i taki serowy, kremowy sos podajemy do krokietów z kaszy.

    Andrzej Polan
    Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

    Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.