Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Krupnik dyniowy z trzema kaszami

Krupnik dyniowy z trzema kaszami

Warzywa najlepiej namoczyć w wodzie na ok. 1 godzinę, ponieważ podczas moczenia cały piach ze skórki sam opada. Po namoczeniu warzywa obrać, zachowując obierki na później. Dynię piżmową, tzw. butternut, można obrać obieraczką dobrej marki. Obieranie jej nożem jest...
Zawijoki Janowickie

Zawijoki Janowickie

W dużym garnku gotować przez 25 min kapustę pozbawioną głąba, czyli tej twardej części, z której główka wyrasta z ziemi. To pozwala na równomierne ugotowanie się jej też od środka.  *Sekretem autora przepisu, który przekazała mu jego babcia jest gotowanie kapusty w...
Kulasza z Księżpola

Kulasza z Księżpola

Ziemniaki typu B i C obrać, pokroić w średnią kostkę i gotować w 2,5 l wody. Pod koniec gotowania rozgnieść tłuczkiem część ziemniaków. Po ugotowaniu powinny być pokryte wodą na wysokość 2 cm. Ten nadmiar wody będzie potrzebny do zaparzenia mąki gryczanej. Ogień...