Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Grzybowa kasza gryczana z jajkiem w koszulce i młodą marchewką

Grzybowa kasza gryczana z jajkiem w koszulce i młodą marchewką

Jajka wybijamy pojedynczo do małej miseczki i wlewamy do gotującej się wody z dodatkiem octu i soli. Przed wlaniem jajka, dobrze jest zamieszać wodę tak, aby powstał nam wir. Dzięki temu białko otuli żółtko i nasze jajko w koszulce będzie wyglądało perfekcyjnie. Z...
Wiosenne gołąbki z kaszą jęczmienną

Wiosenne gołąbki z kaszą jęczmienną

Z kapusty wycinamy głąb i wrzucamy ją do wrzątku, w trakcie za pomocą długiego widelca ściągamy miękkie sparzone liście, środek wyjmujemy z wrzątku. Samo parzenie liści możemy również wykonać w zwykłej mikrofalówce, umieszczając kapustę w środku bez wody i nastawiając...
Pęczotto z botwinką i orzechami laskowymi

Pęczotto z botwinką i orzechami laskowymi

W garnku przygotowujemy szybki bulion. W drugim garnku zagotowujemy niedużą ilość wody i wrzucamy posiekaną botwinkę. Gotujemy krótko, pod koniec dodając trochę octu oraz do smaku sól i cukier. Na patelni przesmażamy cebulę dymkę, dodajemy surową kaszę pęczak. Chwilę...
Kasza jaglana z chrupiącymi warzywami

Kasza jaglana z chrupiącymi warzywami

Kaszę jaglaną wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli i cukru, w celu pozbycia się specyficznego posmaku goryczki. Gotujemy bardzo krótko i odcedzamy. Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion, czyli krótkie gotowanie warzyw nadające smaku i aromatu. Na...
Słodka jaglana z truskawkami i czarnym bzem

Słodka jaglana z truskawkami i czarnym bzem

Kaszę jaglaną wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli i cukru, w celu pozbycia się specyficznego posmaku goryczki. Gotujemy bardzo krótko i odcedzamy. Następnie wrzucamy do garnka z gotującą szklanką wody i mleka, i gotujemy do momentu aż konsystencja będzie...