Jajka wybijamy pojedynczo do małej miseczki i wlewamy do gotującej się wody z dodatkiem octu i soli. Przed wlaniem jajka, dobrze jest zamieszać wodę tak, aby powstał nam wir. Dzięki temu białko otuli żółtko i nasze jajko w koszulce będzie wyglądało perfekcyjnie. Z...
Z kapusty wycinamy głąb i wrzucamy ją do wrzątku, w trakcie za pomocą długiego widelca ściągamy miękkie sparzone liście, środek wyjmujemy z wrzątku. Samo parzenie liści możemy również wykonać w zwykłej mikrofalówce, umieszczając kapustę w środku bez wody i nastawiając...
W garnku przygotowujemy szybki bulion. W drugim garnku zagotowujemy niedużą ilość wody i wrzucamy posiekaną botwinkę. Gotujemy krótko, pod koniec dodając trochę octu oraz do smaku sól i cukier. Na patelni przesmażamy cebulę dymkę, dodajemy surową kaszę pęczak. Chwilę...
Kaszę jaglaną wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli i cukru, w celu pozbycia się specyficznego posmaku goryczki. Gotujemy bardzo krótko i odcedzamy. Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion, czyli krótkie gotowanie warzyw nadające smaku i aromatu. Na...
Kaszę jaglaną wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli i cukru, w celu pozbycia się specyficznego posmaku goryczki. Gotujemy bardzo krótko i odcedzamy. Następnie wrzucamy do garnka z gotującą szklanką wody i mleka, i gotujemy do momentu aż konsystencja będzie...