Polędwiczkę oczyszczamy z białych włókien, oprószamy czarnym pieprzem. Olej rozgrzewamy do wysokiej temperatury i smażymy na nim kaszę gryczaną, robimy to bardzo szybko, tuż po otwarciu się ziaren wyjmujemy, to zapobiegnie nadaniu goryczy w kaszy. Usmażony nazwijmy to...
Z mąki, wody, drożdży, soli przygotowujemy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy kapustę poszatkowaną, dusimy do miękkości. Dodajemy na koniec pomidory i koperek. Doprawiamy bardzo solidnie pieprzem czarnym solą i kminkiem mielonym....
Zupa Z młodej włoszczyzny przygotowujemy bulion, ogórki przesmażamy na maśle i dodajemy do miękkiej włoszczyzny. Jeszcze tylko śmietana, chrzan i duża ilość koperku. Pasztet 2 szklanki kaszy gotujemy na miękko w osolonej wodzie. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę,...
Cebulę przesmażamy na oleju krótką chwilę. Dodajemy kaszę gryczaną niepaloną, którą można dostać już niemal w każdym sklepie. Charakteryzuje się delikatniejszym smakiem i zielonkawo-beżowym odcieniem nasion. Kaszę smażymy razem z cebulą na wolnym ogniu, mieszając...