„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Kto powinien jeść kaszę?

Kasza świetna dla…

 

  • chorych na cukrzycę

    Kasza gryczana i jęczmienna są bogate w błonnik pokarmowy i mają niski indeks glikemiczny. Dzięki temu, po zjedzeniu ich, nie dochodzi do gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Węglowodany rozkładane są powoli, a energia uwalniana się z nich długo. Dodatkowo dzięki zawartości D-chiro-inozytolu i magnezu, może poprawić się działanie insuliny, które doprowadza do zmniejszenia insulinoporności tkanek (częsta przyczyna cukrzycy typu II).

  • osób prowadzących stresujący tryb życia, pijących dużo kawy i cierpiących na bezsenność

    Kasza gryczana to prawdziwa bomba magnezowa. Właśnie ten pierwiastek wraz z witaminami z gr. B – również obficie występującymi w tej kaszy – wywierają kojące działanie na układ nerwowy oraz łagodzą bezsenność. Kasza gryczana powinna być również częstym gościem na talerzach osób pijących duże ilości kawy. Napój ten zwiększa bowiem wydalanie magnezu z organizmu.

  • osób odchudzających się

    Kasza gryczana ma niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość błonnika, co powoduje, że dłużej odczuwamy sytość po posiłku. Dodatkowo zawiera dużo magnezu, cynku i żelaza, czyli składników, których często brakuje osobom będącym na diecie.

  • osób ze słabą odpornością

    Na zwiększenie odporności wpływa między innymi kasza jęczmienna. A wszystko za sprawą dużej ilości cynku i β-glukanów, które dzięki odżywianiu komórek jelita, poprawiają odporność całego organizmu. Pracę układu odpornościowego poprawia również kasza jaglana. Dzięki dużej ilości żelaza i krzemu zmniejsza podatność na przeziębienia i infekcje. Dla osób ze słabą odpornością świetna będzie również kasza owsiana.

  • narzekających na słabą koncentrację

    Kasze, zwłaszcza te gruboziarniste, są źródłem węglowodanów złożonych. Po ich zjedzeniu we krwi długo utrzymuje się stabilne stężenie glukozy, która stanowi jedyne w swoim rodzaju paliwo dla mózgu i przez to warunkuje jego prawidłową pracę. Koncentrację poprawia na przykład kasza jaglana. A wszystko dzięki temu, że zawiera lecytynę, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz bierze udział w rozwoju mózgu i procesach zapamiętywania. Dodatkowo zawiera w sobie duże ilości żelaza, które zapewniają prawidłowe dotlenienie mózgu. Również magnez, w który obfituje kasza gryczana, przyczynia się do zwiększenia skupienia uwagi.

  • osób z chorobą niedokrwienną serca

    Zawarta w kaszy rutyna zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych i ma właściwości przeciwzakrzepowe, co pozytywnie wpływa na leczenie choroby niedokrwiennej serca i może chronić przed udarami i zawałami. Dodatkowo błonnik wpływa na zmniejszanie ilości złego cholesterolu, a przeciwutleniacze działają ochronnie na serce i poprawiają stan naczyń krwionośnych, co może spowolnić rozwój miażdżycy. Z kolei potas i magnez regulują rytm serca. Dodatkowo lecytyna, zawarta w kaszy jaglanej, również prowadzi do obniżenia stężenia złego cholesterolu (LDL), podnosząc przy tym ilość tego dobrego (HDL). Ponadto związek ten obniża ilość triglicerydów i zmniejsza agregację krwi, dzięki czemu krew w naczyniach nie tworzy niebezpiecznych skrzepów, które mogą prowadzić do zawału lub udaru.

  • kobiet w okresie menopauzy

    Duża ilość przeciwutleniaczy, znajdujących się w kaszy gryczanej, spowalnia procesy starzenia – nie tylko te zachodzące w skórze, powodujące zmarszczki, ale również całego układu krwionośnego czy nerwowego. Zmniejsza to ryzyko wielu chorób związanych z wiekiem. Dla kobiet w okresie menopauzy świetna będzie również kasza jaglana, która zawiera ligniny - związki, które wyrównują gospodarkę hormonalną.

  • kobiet w ciąży i planujących dziecko

    Kasza gryczana zawiera dużo kwasu foliowego, który odpowiedzialny jest za prawidłowy rozwój płodu. Jego niedobór w diecie, zarówno u kobiet planujących ciążę, jak i ciężarnych w pierwszym trymestrze, może prowadzić do zagrażających życiu wad rozwojowych. Wysoka zawartość magnezu i żelaza ułatwia pokrycie, zwiększonego w tym czasie, zapotrzebowania na te składniki.

  • kobiet chorych na zespół policystycznych jajników

    Po spożyciu kaszy gryczanej nie dochodzi do gwałtownego wzrostu stężenia glukozy i co za tym idzie – insuliny (u kobiet chorych na zespół policystycznych jajników często dochodzi do nadmiernego wydzielania insuliny). Dodatkowo zawarty w tej odmianie kaszy D-chiro-inozytol zwiększa skuteczność działania insuliny i reguluje ilość androgenów (męskie hormony płciowe).

  • mężczyzn prowadzących intensywne życie seksualne, cierpiących na bezpłodność, brak popędu seksualnego lub łysienie

    Dzięki dużej ilości cynku kasza gryczana zapewnia prawidłową czynność prostaty i narządów rozrodczych, a także reguluje produkcję testosteronu i plemników. Dodatkowo dzięki temu pierwiastkowi zapobiega łysieniu utrzymując zarówno włosy, jak i naskórek w nienagannym stanie.

  • chorych na celiakię

    Kasza gryczana czy kukurydziana nie zawierają glutenu, który uszkadza kosmki jelitowe u osób chorych na celiakię. Kasza kukurydziana jest najczęstszym zamiennikiem mąk glutenowych. Przyrządza się z niej chleby, bułki, ciasta i placki bezglutenowe.

  • osób podatnych na pękanie naczyń krwionośnych, cierpiących na żylaki i obrzęki

    Kasza gryczana jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł rutyny – związku, który uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne. Dzięki temu spożywanie tego rodzaju kaszy może zapobiegać powstawaniu żylaków, czerwonych przebarwień na skórze (tzw. pajączków), a także obrzęków.

  • osób z podwyższonym stężeniem cholesterolu i miażdżycą

    Kasza jęczmienna jest jednym z najlepszych źródłeł β-glukanu. Jest to związek, który ma bardzo silne właściwości obniżające stężenie złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo obecność przeciwutleniaczy działa ochronnie na serce i naczynia krwionośne. Z kolei w kaszy jaglanej zawarta jest lecytyna, która również obniża stężenie złego cholesterolu, zwiększając przy tym ilość tego dobrego. Ponadto zmniejsza agregację (zlepianie się) płytek krwi, dzięki czemu spada ryzyko udaru lub zawału. Dla osób z podwyższonym stężeniem cholesterolu i miażdżycą świetna będzie również kasza owsiana.

  • chorych na osteoporozę, osób po urazach stawów i narzekających na łamliwe włosy

    Korzystny wpływ na stawy, kości, skórę oraz włosy ma krzem. Najwięcej znajdziemy go w kaszy jaglanej. Za dobrą formę skóry, włosów i paznokci odpowiada także cynk, którego najwięcej znajdziemy w kaszy gryczanej i jaglanej.

  • dzieci

    Dzięki krzemowi u maluchów prawidłowo rozwija się układ kostny oraz zwiększa odporność. Za sprawą dużych ilości żelaza, ilość czerwonych krwinek utrzymuje się na prawidłowym poziomie. Lecytyna warunkuje prawidłowy rozwój mózgu… - wszystkie te składniki znajdziemy w kaszy jaglanej, która przy okazji jest lekkostrawna i nie powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dla dzieci świetna będzie również kasza manna. Jest ona najlepszym źródłem glutenu, dla jeszcze młodego układu pokarmowego, którego wprowadzenie do jadłospisu zaleca się między 5 a 6 miesiąca życia malucha.

  • niemowląt

    Kasza kukurydziana jest jedną z pierwszych kaszek, którą wprowadza się do diety maluszków (z początkiem 5-go miesiąca), jeszcze zanim w jadłospisie pojawi się gluten.

  • osób podatnych na choroby oczu (zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej)

    Doskonałym źródłem luteiny, która neutralizuje wolne rodniki, będące główną przyczyną pogarszania się wzroku, jest kasza kukurydziana. Zawarty w niej związek stanowi również swojego rodzaju filtr ochronny przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, które również negatywnie wpływają na oczy.

  • osób z zespołem jelita wrażliwego, po operacji jelita lub cierpiących na nieżyt żołądkowo-jelitowy

    β-glukan, zawarty w kaszy jęczmiennej, ma bardzo korzystny wpływ na błonę śluzową jelita. Poddany działaniu mikroflory jelitowej – fermentuje, tworząc krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (butyrylowy i propinowy). Związki te stanowią substancję odżywczą dla komórek nabłonkowych jelita grubego. Dzięki temu komórki jelita są lepiej odżywione i szybciej odbudowują się po operacjach i chorobach.

  • osób z chorobami układu pokarmowego (choroba wrzodowa, zapalenie wątroby i trzustki, nieżyt jelit i żołądka)

    Dzięki temu, że kasza manna jest drobna i zawiera mniej błonnika, jest lekkostrawna i nie przeciąża chorego układu pokarmowego. Jest tym samym doskonałym elementem diety dla osób z chorobami układu pokarmowego. Dla tych, którzy nie chcą przeciążać swojego układu pokarmowego, doskonała będzie również kasza kukurydziana. Będąc przy okazji najbardziej kaloryczną ze wszystkich kasz, świetnie sprawdzi się wśród osób dochodzących do siebie po wycieńczających operacjach.

  • osób cierpiących na biegunki

    Lekko zapierające działanie wykazuje kasza manna. Dzięki tej właściwości zaleca się spożywanie jej osobom cierpiącym na biegunki.

 

 

Autor: mgr Katarzyna Foszner