„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Powrót

Włoska zapiekanka pęczakowa

Autor: justa_kitchen

Włoska zapiekanka pęczakowa

Składniki

200 ml pęczaku

pół cukinii

papryka zielona

250 g pomidorów koktajlowych

duża cebula

150 ml białego wytrawnego wina

łyżka brązowego cukru

kulka mozzarelli

2 duże ząbki czosnku

garść /spora/ startego sera grana padano

2 plastry sera żółtego /np. gouda/

małe opakowanie śmietany 18%

zioła prowansalskie, chili sól i pieprz

oliwa

Przygotowanie

Pęczak opłukuję pod bieżącą wodą. Zalewam około 400 ml wody, solę i gotuję do miękkości. Cebulę obieram, kroję na piórka. Na rozgrzanej oliwie podsmażam ją, posypuję brązowym cukrem i chili – karmelizuję. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam krótko, zdejmuję z palnika.

 

Paprykę oczyszczam i kroję. Podsmażam. Dodaję skarmelizowaną cebulę, zalewam białym winem i pozostawiam na małym ogniu. Cukinię kroję na półplastry, posypuję solą. Po kilku minutach dodaję do papryki. Duszę wszystko chwilę. Dodaję ugotowany pęczak. Podlewam łyżką oliwy, dodaję grana padano, przyprawiam ziołami i mieszam do połączenia.

 

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Przekładam pęczak do naczynia żaroodpornego. Część pomidorów kroję na pół i rozrzucam po powierzchni. Rozkładam odsączoną, porwaną mozzarellę. Łyżką rozkładam śmietanę. Na wierzch układam kilka całych pomidorów. Przekładam je żółtym serem. Zapiekam 20-25 minut.




Najpopularniejsze przepisy

heart_front

4,38

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną

Przepis: Ela Na obiad

Dodaj przepis