„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Powrót

Morelowy budyń jaglany

Autor: justa_kitchen

Morelowy budyń jaglany

Składniki

120 ml kaszy jaglanej

około 300 ml mleka sojowego

szczypta soli

2 łyżki stewii

2 łyżki oleju rzepakowego

4 morele

łyżeczka agar

Przygotowanie

Kaszę opłukuję na sitku i przekładam do garnka. Zalewam mlekiem sojowym, dodaję sól i olej rzepakowy. Zagotowuję wszystko, po czym zmniejszam moc palnika do minimum i gotuję do pochłonięcia przez kaszę płynu /ważne, żeby kasza był miękka - w razie potrzeb należy dodać mleka/.

 

Mieszam od czasu do czasu. Po ugotowaniu zdejmuję kaszę z palnika. Stewię i agar rozpuszczam w niewielkiej ilosci letniej wody.

Dodaję do kaszy i mieszam energicznie do połączenia. Dodaję 3 pokrojone na kawałki morele. Wszystko razem blenduję, przekładam do naczyń i pozostawiam do całkowitego wystudzenia.

 

Wkładam do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Ozdabiam ostatnią morelą i świeżą miętą.




Najpopularniejsze przepisy

heart_front

4,38

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną

Przepis: Ela Na obiad

Dodaj przepis