„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Powrót

Drożdżowa rolada z jagłami, serem korycińskim i szpinakiem

Autor: justa_kitchen

Drożdżowa rolada z jagłami, serem korycińskim i szpinakiem

Składniki

ROLADA - ciasto drożdżowe

300 g mąki pszennej

20 g drożdży

75 g masła

2 jaja + jedno do posmarowania

75 ml mleka tłustego

łyżeczka cukru, sól

 

FARSZ

2 garście świeżego szpinaku

200 g sera korycińskiego swojskiego

100 g ugotowanej kaszy jaglanej

2-3 łyżki śmietany

białko jaja /z rolady/

2-3 łyżeczki chrzanu

2 łyżki miodu kurpiowskiego

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

Przygotowanie

Mleko podgrzewam i mieszam drożdże z połową letniego mleka. Dodaję cukier i łyżeczkę mąki, mieszam dokładnie i odkładam na kwadrans.

 

Roztapiam masło. Pozostałą mąkę przesiewam, dodaję całe jajo i żółtko, masło, pozostałe mleko i sól. Mieszam dokładnie, wlewam rozczyn drożdżowy i wyrabiam ciasto. Około 15 minut – musi być gładkie i lśniące. Przekładam ciasto do miski, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.

 

Kaszę gotuję z solą w 200 ml wody. Szpinak myję, rwę i zalewam wrzątkiem na chwilę. Odcedzam. Ser mieszam z białkiem, miodem, chrzanem i śmietaną do uzyskania jednolitej masy. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, solę i pieprzę. Mieszam ze szpinakiem.

 

Po wyrośnięciu układam na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkowuję na prostokąt grubości około 0,5 cm. Przenoszę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Smaruję cienko farszem, pozostawiając na dłuższej krawędzi około 1,5 cm pasek bez nadzienia. Zwijam delikatnie w roladę. Smaruję jajkiem, posypuję sezamem, posiekanymi orzechami.

 

Piekę 45-55 minut w 175 stopniach Celsjusza.




Najpopularniejsze przepisy

heart_front

4,38

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną

Przepis: Ela Na obiad

Dodaj przepis