„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Aktualności

24.10.2014

Co ma kuskus do makaronu?

Co ma kuskus do makaronu?

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Może zastanawiacie się, co wspólnego z pastą ma kasza? Okazuje się, że kuskus nawet całkiem sporo!   Powstaje z twardej pszenicy durum, której oczyszczone ziarna gotuje się na parze i…

Czytaj więcej

16.10.2014

Jak gotować kaszę?

Jak gotować kaszę?

Niby prosty przepis, ale nie zawsze udaje się osiągnąć zamierzony efekt. Gotować kaszę można różnie - polecamy Wam jednak wypróbowany sposób Andrzeja Polana, którzy przyrządza kaszę jęczmienną lub pęczak na wzór słynnego włoskiego risotto.   -  …

Czytaj więcej

06.10.2014

Andrzej Polan o polskiej kuchni

Andrzej Polan o polskiej kuchni

Chylę czoła wszystkim, którzy mieli zasługi w przywracaniu kasz na nasze stoły. (...) Teraz kasza wróciła i chwała jej za to. (...) Ze wszystkich kasz można wyczarować cuda, traktować je jako dodatek albo bazę. Tylko…

Czytaj więcej

02.10.2014

Kasza sezonowo

Kasza sezonowo

Jesteśmy ciekawi, w jakim sezonie najczęściej jadacie kaszę. Wiosną, latem, jesienią czy zimą? A może przez cały rok z taką samą częstotliwością? Zachęcamy do odpowiedzi na to pytanie w najnowszej sondzie!    

Czytaj więcej

22.09.2014

Kochaj kaszę z Grazia!

Kochaj kaszę z Grazia!

Zachęcamy do zapoznania się z artykułem nt. walorów zdrowotnych różnych rodzajów kasz, autorstwa Marii Handke. Materiał ukazał się 18 września br. w dwutygodniku Grazia.   Szczegółowych informacji udzialała nasza ekspertka ds. żywienia - Katarzyna Foszner!   Tekst…

Czytaj więcej

15.09.2014

Kasza w polskich domach

Kasza w polskich domach

Według badań przeprowadzonych przez Główny Urząd Statystyczny, spożycie kasz wśród Polaków nieznacznie wzrosło. Okazuje się, że kasza wróciła do łask - w 2013 r. jej przeciętne spożycie w gospodarstwach domowych wyniosło 0,14 kg.   Co ciekawe,…

Czytaj więcej

08.09.2014

Co wiesz o kaszy?

Co wiesz o kaszy?

Dla spragnionych wiedzy, przygotowaliśmy broszurę informacyjną, która jest dostępna stronie naszej kampanii.   Można w niej znaleźć fakty i mity na temat kaszy, szczegółowy opis każdego z jej rodzajów, a także przepisy na dania z kaszą…

Czytaj więcej

02.09.2014

W sam raz do szkoły

W sam raz do szkoły

Zaczął się nowy rok szkolny, a wraz z nim - rodzicielskie dylematy. Co spakować dziecku na drugie śniadanie, by posiłek był zarówno pożywny, pełnowartościowy i zdrowy? Mamy dla Was kilka kaszowych propozycji według przepisów naszych…

Czytaj więcej

25.08.2014

Kasza bez tajemnic – kasze palone i niepalone

Kasza bez tajemnic – kasze palone i niepalone

Na rynku dostępne są dwa rodzaje kasz - palone i niepalone, tzw. białe. Przykładem może być kasza gryczana. Zapytaliśmy przedstawiciela producentów kaszy, czym się one od siebie różnią:   - Kasze te różnią się m.in. procesem…

Czytaj więcej

20.08.2014

Przepisy Miłośników kaszy

Zachęcamy wszystkich Miłośników kaszy do dzielenia się swoimi przepisami na dania z kaszą w roli głównej! Przepisy można dodawać za pośrednictwem naszej strony - www.lubiekasze.pl/przepisy/przepisy-milosniczek-i-milosnikow-kaszy   A już teraz polecamy wypróbować przepisy naszych czytelników na:   Morelowy budyń jaglany Kaszę z warzywnym puree Szarlotkę na bazie kaszy…

Czytaj więcej

14.08.2014

3 dni z kaszą

3 dni z kaszą

Wielkimi krokami zbliża się długo wyczekiwany weekend! Tym razem mamy aż 3 dni na leniuchowanie, odpoczywanie i... eksperymentowanie w kuchni!   Zachęcamy Was do wypróbowania przepisów Andrzeja Polana na:   sałatkę z kuskusa i fasoli tartę z…

Czytaj więcej

12.08.2014

Kasza bez tajemnic – o przygotowaniu ziarna

Kasza bez tajemnic – o przygotowaniu ziarna

Dziś pytamy przedstawiciela producentów kaszy o to, czy kasze, które są produktem z pełnego ziarna można wyprodukować z każdego rodzaju zboża:   - Kaszę można przygotować z każdego rodzaju zboża. Jednak, aby otrzymać określony typ produktu,…

Czytaj więcej

06.08.2014

Kasza bez tajemnic – o procesie produkcji

Kasza bez tajemnic – o procesie produkcji

Zastanawialiście się kiedyś, jak właściwie powstaje kasza? Jakie etapy przechodzi, zanim trafi na Wasz stół? Zapraszamy na cykl aktualności - „Kasza bez tajemnic" - w którym Krzysztof Kyś, producent kaszy, przybliży ten temat.     Jak wygląda…

Czytaj więcej

30.07.2014

Gryczana niejedno ma imię

Gryczana niejedno ma imię

Jedną z najbardziej popularnych kasz jest kasza gryczana. To nieocenione źródło białka o wysokiej wartości odżywczej. Dzięki przeciwutleniaczom pozytywnie wpływa na wzmocnienie odporności organizmu, ogranicza procesy starzenia się czy wzmacnia naczynia krwionośne. Jest polecana zarówno…

Czytaj więcej

25.07.2014

Białystok „Pod znakiem kaszy”

Białystok „Pod znakiem kaszy”

W czwartek, 24 lipca, odbyło się kolejne spotkanie „Pod znakiem kaszy". Razem z ekspertami kampanii „Lubię kaszę" - Katarzyną Foszner, specjalistą ds. żywienia oraz Dorotą Wdowińską-Rozbicką, blogerką kulinarną spędziliśmy urocze popołudnie w Białymstoku.   W ramach…

Czytaj więcej

22.07.2014

Kasza na słodko

Kasza na słodko

Okazuje się, że są wśród Was miłośnicy słodkich kaszowych deserów i śniadań! W ostatniej sondzie zapytaliśmy, który rodzaj kaszy najczęściej przyrządzacie w tej właśnie formie. Zwyciężyła kasza manna - aż 55% osób lubi jeść ją…

Czytaj więcej

15.07.2014

Miłośników kaszy zapraszamy do Białegostoku!

Miłośników kaszy zapraszamy do Białegostoku!

Obieramy kierunek północny wschód i wyruszamy z kaszą do województwa podlaskiego.   Wszystkich mieszkańców Białegostoku i okolic, którzy chcą dowiedzieć się, czym jest kasza i jakie są jej walory zdrowotne, a także poznać ekspertów naszej kampanii…

Czytaj więcej

11.07.2014

Kasza owsiana inaczej

Kasza owsiana inaczej

Czy wiecie, że kaszę owsianą lub płatki owsiane można przyrządzić nie tylko jako słodki deser? Jeśli nie macie pomysłu na potrawę z wykorzystaniem tych produktów, polecamy Wam nowy przepis Doroty na pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z…

Czytaj więcej

04.07.2014

Jaglana na stół!

Jaglana na stół!

Lubicie kaszę jaglaną? My jak najbardziej! Spośród wszystkich kasz zawiera ona najwięcej żelaza, miedzi oraz witamin B1, B2 i B6. Jest bogata w krzem, który odpowiada za kondycję kości, stawów i paznokci. Kasza jaglana to…

Czytaj więcej

30.06.2014

Co najchętniej gotujemy z kaszy

Co najchętniej gotujemy z kaszy

W poprzedniej sondzie pytaliśmy, w jaki sposób najczęściej wykorzystujecie kaszę podczas codziennego gotowania. Okazuje się, że ponad połowa z Was (56%) przyrządza kaszę w tradycyjny sposób, czyli jako dodatek do obiadu. Prawie jedna czwarta Miłośników…

Czytaj więcej

« poprzednia 1 27 8 9 10 11 12 13 14 15 16 następna »