„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Aktualności

04.04.2013

Kasza na śniadanie

Kasza na śniadanie

Kasza zwykle podawana jest jako składnik dań obiadowych. Jak się okazuje, świetnie sprawdzi się również w postaci sycącego śniadania! Nasza blogerka zachęca do spróbowania wyjątkowego połączenia – kaszy jaglanej i bananów.   Szczegóły znajdziecie tutaj: Przepis…

Czytaj więcej

03.04.2013

Jak ugotować kaszę kukurydzianą?

To bardzo proste! Po pierwsze: Wystarczy zalać kaszę zimną wodą, mlekiem lub sokiem, w proporcji 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki płynu. Po drugie: Następnie należy gotować ją ok. 15-20 min. na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotowe :)

Czytaj więcej

02.04.2013

Kasza jęczmienna – czyli jaka?

Kasza jęczmienna – czyli jaka?

Jak rozpoznać kaszę jęczmienną?   Jej ziarna są jasnoszare, czasami z lekkim odcieniem żółci lub zieleni. W zależności od stopnia rozdrobnienia, kaszę jęczmienną dzielimy na:•    pęczak – całe, jedynie wypolerowane i pozbawione łuski ziarno,•    perłowa (kasza…

Czytaj więcej

28.03.2013

Gotuj z blogerką!

Gotuj z blogerką!

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Zapraszamy do odwiedzania zakładki „Gotuj z blogerką”. Dorota, autorka bloga kulinarnego Dorota Smakuje (http://smakuje.blox.pl), zamieszcza tu swoje przepisy na dania z kaszą. Gotując opiera się na zasadzie „szybko, prosto,…

Czytaj więcej

27.03.2013

Sposób na „kaszowego” niejadka

Jeśli Twój maluch krzywi się na widok kaszy z sosem… postaraj się go zaskoczyć :) Jak większość dzieci na pewno szaleje za słodyczami! Spróbuj więc podać mu kaszę w formie deseru lub słodkiego śniadania.  Śniadanie: ugotuj kaszę mannę na mleku, a następnie zmiksuj truskawki lub…

Czytaj więcej

25.03.2013

Kasza świetna dla… osób ze słabą odpornością

Jeśli chcecie popracować nad zwiększeniem swojej odporności… sięgnijcie po kaszę!Jaką?Na przykład kaszę jęczmienną, która zawiera duże ilości cynku i β-glukanów. Dzięki temu, że odżywiają one komórki jelita, poprawiają odporność całego organizmu. Pracę układu odpornościowego poprawia również kasza jaglana. Dzięki dużej ilości żelaza i krzemu zmniejsza…

Czytaj więcej

21.03.2013

Kuchenne inspiracje – kasza gryczana

Kuchenne inspiracje – kasza gryczana

Kasza gryczana idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, wszelkimi gulaszami czy sosami grzybowymi. Ze zmielonej kaszy można wypiekać chleb, placki i ciasta – przeznaczone szczególnie dla tych, którzy powinni unikać glutenu. W połączeniu z białym…

Czytaj więcej

21.03.2013

Kasza nie zawiera konserwantów

Przechowywanie kaszy w jej naturalnej postaci nie wymaga obecności substancji konserwujących. Ponieważ zawiera ona mało wody, nie zachodzą w niej tak szybko procesy psucia się. Dodatkowo kasza nie jest barwiona, nie trzeba poprawiać jej smaku i aromatu oraz nie wymaga spulchniania.   Jest to produkt naturalny,…

Czytaj więcej

20.03.2013

Poznajcie naszego eksperta ds. żywienia

Poznajcie naszego eksperta ds. żywienia

Ekspertem ds. żywienia kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” jest mgr Katarzyna Foszner. Pani Kasia jest dietetykiem medycznym. Pomaga swoim pacjentom w osiąganiu wymarzonej wagi i poprawy zdrowia. W…

Czytaj więcej

18.03.2013

Skąd w kaszy tyle cennych składników i wartości odżywczych?

Kaszę warto jeść z wielu powodów… między innymi ze względu na jej wartości odżywcze! Skąd w niej aż tyle właściwości zdrowotnych?   Otóż kasza jest produktem z pełnego ziarna. Oznacza to, że ziarno przeznaczone do jej produkcji nie jest oczyszczane ze swojej zewnętrznej warstwy, czyli łuski.…

Czytaj więcej

14.03.2013

Polacy wciąż nie doceniają kaszy…

Niestety, jak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję badawczą Inquiry* na zlecenie Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, tylko 9% badanych je kaszę kilka razy w tygodniu.   Rzadziej niż raz w tygodniu spożywa ją… aż 57%, a 9% nie spożywa jej wcale.       A przecież produkty zbożowe…

Czytaj więcej

13.03.2013

Inauguracja kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”!

Inauguracja kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”!

Kasza - gryczana, manna czy jęczmienna... każda jest zdrowa, pełna wartości odżywczych, smaczna i do kupienia w przystępnej cenie! Niestety, mimo tego, często pomijana w codziennej diecie oraz kojarzona z nudnymi i trudnymi w przygotowaniu…

Czytaj więcej

27.02.2013

Inauguracja kampanii już wkrótce!

Inauguracja kampanii już wkrótce!

Już niedługo rozpoczniemy działania w ramach kampanii „Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień".   Będziemy informować o walorach zdrowotnych, smakowych, a także kulinarnych kaszy. Postaramy się zmienić jej wizerunek i obalić…

Czytaj więcej

« poprzednia 1 28 9 10 11 12 13 14 15 16 17 następna »