„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Aktualności

05.06.2013

Kasza jaglana – poznajcie się

Kasza jaglana – poznajcie się

Kasza jaglana jest kaszą z ziarna prosa. Są to małe okrągłe ziarna, najczęściej w żółtym kolorze (dostępne również ziarna: białe, szare oraz czerwone). Kasza ta zawiera bardzo dużo żelaza, miedzi, witaminy B1, B2 i B6.…

Czytaj więcej

03.06.2013

Przysmaki z Olsztyna

Przysmaki z Olsztyna

Na spotkaniu kulinarnym w Olsztynie zajadaliśmy się prawdziwymi przysmakami. Było pęczoto, sałatka z kaszą na słodko, gołąbki z kaszą jęczmienną, rożki z kaszą gryczaną i grzybami… a także – kaszasushi! Zobaczcie sami :)

Czytaj więcej

29.05.2013

Warto uwzględnić kaszę w codziennej diecie!

Kasze to fundament zdrowej, zbilansowanej diety. Wraz z pozostałymi produktami zbożowymi stanowią podstawę piramidy żywieniowej, zgodnie z którą codziennie powinniśmy zjadać sześć porcji produktów zbożowych.   Po kaszę warto sięgać m.in. dlatego, że zawiera cenne wartości odżywcze i dostarcza wielu wartościowych składników mineralnych oraz witamin. Wzbogacając…

Czytaj więcej

27.05.2013

Filmik kulinarny z Andrzejem Polanem

Nasz pierwszy filmik kulinarny już jest! Na początek proponujemy Wam przepyszne pęczotto, które Dorota przygotowała wspólnie z Andrzejem Polanem – jednym z najlepszych szefów kuchni w Polsce! Zachęcamy do obejrzenia i oczywiście… przygotowania pęczotta! :)  

Czytaj więcej

24.05.2013

Miłośniczkom i Miłośnikom kaszy z Olsztyna – dziękujemy!

Miłośniczkom i Miłośnikom kaszy z Olsztyna – dziękujemy!

To było coś niesamowitego! Mimo deszczowej aury na nasze spotkanie, które tym razem zorganizowaliśmy w restauracji Przystań w Olsztynie, przybyło duuużo gości :) Było i o walorach zdrowotnych kaszy i o możliwościach jakie daje w…

Czytaj więcej

23.05.2013

Kasza manna – błyskawiczna

Aby przygotować pyszną i delikatną kaszę mannę potrzebujemy dosłownie chwili! Wymaga zaledwie 4 min. gotowania. Można przygotować ją na dwa sposoby: Pierwszy sposób: Na jedną szklankę kaszy odmierz 4 szklanki wody lub mleka. Wrzucić  kaszę do zimnej wody lub mleka i zagotuj ją, cały czas…

Czytaj więcej

21.05.2013

Wielkość ziarna ma znaczenie :)

O walorach zdrowotnych kaszy decyduje m.in. sposób jej przerobu. Im mniejsza obróbka ziarna, tym kasza zachowuje więcej właściwości odżywczych i energetycznych. Kasze gruboziarniste w procesie przetwarzania są pozbawiane jedynie niejadalnych części, a najcenniejsze, czyli łuska i zarodek, pozostają nienaruszone. A zatem spośród wszystkich kasz najzdrowsze…

Czytaj więcej

18.05.2013

Spotkanie w Olsztynie - brak miejsc

Drodzy Miłośnicy i Miłośniczki kaszy z Olsztyna! Bardzo cieszy nas Wasze zainteresowanie spotkaniem kulinarnym "Pod znakiem kaszy" (22.05.2013).   Niestety nie przyjmujemy już zapisów. Wszystkie miejsca są zajęte.

Czytaj więcej

17.05.2013

Kasze dobre dla bezglutenowców

Gluten, zawarty w wielu składnikach spożywczych, jest jednym z najczęstszych alergenów. Przy alergii na to białko restrykcyjna dieta jest niestety koniecznością... Mamy jednak dobrą wiadomość dla Miłośników i Miłośniczek kaszy! Kasza gryczana, jaglana czy kukurydziana nie zawierają glutenu! Dodatkowo kasza kukurydziana jest najczęstszym zamiennikiem mąk…

Czytaj więcej

15.05.2013

Spotkanie kulinarne „Pod znakiem kaszy” w Olsztynie

S E R D E C Z N I E  Z A P R A S Z A M Y na nasze kolejne spotkanie kulinarne „Pod znakiem kaszy”, które tym razem odbędzie się w Olsztynie. Data: 22 maja br. (środa)Miejsce: Restauracja Przystań, ul. Żeglarska 2,…

Czytaj więcej

15.05.2013

Kasza jaglana – przyjaciel kobiety

Wprowadzenie kaszy jaglanej do diety zalecane jest szczególnie kobietom w ciąży, w okresie menopauzy i o zwiększonym ryzyku nowotworów piersi. Dlaczego? Spośród wszystkich kasz, to kasza jaglana dostarcza najwięcej żelaza, którego zwiększone zapotrzebowanie występuje między innymi u kobiet w ciąży i karmiących piersią.Kasza ta jest…

Czytaj więcej

13.05.2013

Warto eksperymentować!

Warto eksperymentować!

Podczas naszego spotkania kulinarnego w Toruniu przygotowywaliśmy m.in. sałatkę z kaszą jęczmienną i owocami. Niektórzy byli zdziwieni, że łącząc takie składniki, jak: kasza, serek wiejski, suszone owoce i truskawki…  powstanie coś tak pysznego! Jaki z…

Czytaj więcej

10.05.2013

Kasza gryczana pod lupą

Kasza gryczana pod lupą

Kasza gryczana wytwarzana jest z nasion gryki – rośliny, która należy do rodziny rdestowatych (tak jak szczaw i rabarbar). Rozróżniamy dwa rodzaje kaszy gryczanej:   nieprażona, która powstaje z łamanych, niepalonych ziaren gryki o kremowej barwie…

Czytaj więcej

08.05.2013

Wywiad w Radiu Rzeszów

Zachęcamy Was do wysłuchania wywiadu z Agnieszką Falbą, Dyrektorem Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, inicjatorem kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, która opowiada o wynikach badań, celach kampanii oraz planowanych działaniach.PosłuchajAutor: Adam Głaczyński, data emisji: 10.04.2013, audycja: „Między…

Czytaj więcej

06.05.2013

Warto jeść kaszę, bo zawiera błonnik

Jak się okazało, zdaniem Polaków warto jeść kaszę, gdyż… zawiera błonnik. Najwięcej wskazań odnotowano właśnie dla zawartości błonnika - 73%. Nieco częściej mówiły o tym kobiety, osoby po 40 roku życia oraz osoby mieszkające w dużych miastach. Zawartość witamin wskazało już tylko 43% badanych. O…

Czytaj więcej

30.04.2013

Sałatka z kaszą na majówkę

Sałatka z kaszą na majówkę

Z pewnością wiele osób planuje piknik lub wspólne grillowanie z przyjaciółmi i rodziną podczas majówki :) A zatem… nie zapomnijcie o kaszy!Nasza blogerka przygotowała naprawdę fantastyczną propozycję na pyszną sałatkę z kuskusem, papryką, kukurydzą i…

Czytaj więcej

25.04.2013

A w Toruniu… było pysznie!

A w Toruniu… było pysznie!

Pierwsze spotkanie kulinarne „Pod znakiem kaszy” za nami. Jak się okazało, mieszkańcy Torunia i okolic to prawdziwi miłośnicy kaszy :)Nasze spotkanie kulinarne, które odbyło się w Cafe Bajarka w Toruniu, rozpoczęła Agnieszka Falba – organizator…

Czytaj więcej

25.04.2013

Dlaczego Polacy jedzą kaszę…?

Jak wynika z badań przeprowadzonych na potrzeby kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”*, Polacy jedzą kaszę, gdyż jest zdrowa (77 proc. wskazań) i smaczna (76 proc.).   Część ankietowanych doceniła również to, że jest syta oraz wskazała na różnorodność rodzajów…

Czytaj więcej

23.04.2013

Kaszowe inspiracje w „Super Nowościach”

Zachęcamy Was do przeczytania artykułu poświęconego kaszy i naszej kampanii, który ukazał się w "Super Nowościach" ("Super Nowości", 17.04.2013, str. 13).      

Czytaj więcej

22.04.2013

Przypominamy o spotkaniu kulinarnym w Toruniu!

Już w najbliższą środę, 24 kwietnia br. w Toruniu odbędzie się spotkanie kulinarne „Pod znakiem kaszy”. Spotkanie rozpoczniemy o godzinie 16:00 w Cafe Bajarka, przy ulicy Kozackiej 17. W programie:•    rozmowy na temat kaszy: wykład na temat walorów zdrowotnych kaszy dietetyk mgr Katarzyny Foszner, eksperta…

Czytaj więcej

« poprzednia 1 29 10 11 12 13 14 15 16 17 18 następna »