„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Aktualności

17.06.2013

Kasza na pikniku

Kasza na pikniku

W sobotę, 15 czerwca, uczestniczyliśmy w pikniku Poznaj Dobrą Żywność w Warszawie. Na naszym stoisku było baaardzo smacznie :) Piknikowicze smakowali kaszotto z pęczaku, gołąbki z kaszą jęczmienną, letnią sałatkę z kaszą jaglaną oraz pasztet…

Czytaj więcej

14.06.2013

Kolejny filmik kulinarny!

Kolejny filmik kulinarny!

Miło nam zaprezentować Wam kolejny filmik kulinarny! Tym razem Dorota spotkała się z Kasią Foszner, dietetyczką i ekspertem ds. żywienia naszej kampanii. Studio odwiedziła również urocza córka Kasi, Hania :)Sałatka jest bardzo prosta do przygotowania…

Czytaj więcej

12.06.2013

Zapraszamy na piknik Poznaj Dobrą Żywność

Już w najbliższą sobotę, 15 czerwca, będziemy uczestniczyć w pikniku Poznaj Dobrą Żywność w Warszawie. Na naszym stoisku będzie można spróbować pysznych dań, przygotowanych oczywiście na bazie kaszy. Zapraszamy na kaszotto z pęczaku z grzybami, młodą włoszczyzną i serem bursztyn, gołąbki z kaszą jęczmienną, botwiną…

Czytaj więcej

10.06.2013

Weź udział w konkursie „Zabawy z kaszą”!

Konkurs „Zabawy z kaszą” to konkurs na najbardziej pomysłowe i oryginalne danie z kaszą dla dzieci! Do wygrania warsztaty kulinarne z Andrzejem Polanem, jednym z najlepszych szefów kuchni w Polsce.Co należy zrobić, aby wziąć w nim udział? Wystarczy opracować przepis kulinarny, przygotować danie, sfotografować je…

Czytaj więcej

07.06.2013

Cenne wartości odżywcze

Właściwości zdrowotne kaszy wynikają z tego, że jest to produkt z pełnego ziarna. Oznacza to, że ziarno przeznaczone do jej produkcji nie jest oczyszczane ze swojej zewnętrznej warstwy. Najcenniejsze części pod względem wartości odżywczych, czyli łuska i zarodek, pozostają nienaruszone. Dzięki temu, kasze są dobrym…

Czytaj więcej

05.06.2013

Kasza jaglana – poznajcie się

Kasza jaglana – poznajcie się

Kasza jaglana jest kaszą z ziarna prosa. Są to małe okrągłe ziarna, najczęściej w żółtym kolorze (dostępne również ziarna: białe, szare oraz czerwone). Kasza ta zawiera bardzo dużo żelaza, miedzi, witaminy B1, B2 i B6.…

Czytaj więcej

03.06.2013

Przysmaki z Olsztyna

Przysmaki z Olsztyna

Na spotkaniu kulinarnym w Olsztynie zajadaliśmy się prawdziwymi przysmakami. Było pęczoto, sałatka z kaszą na słodko, gołąbki z kaszą jęczmienną, rożki z kaszą gryczaną i grzybami… a także – kaszasushi! Zobaczcie sami :)

Czytaj więcej

29.05.2013

Warto uwzględnić kaszę w codziennej diecie!

Kasze to fundament zdrowej, zbilansowanej diety. Wraz z pozostałymi produktami zbożowymi stanowią podstawę piramidy żywieniowej, zgodnie z którą codziennie powinniśmy zjadać sześć porcji produktów zbożowych.   Po kaszę warto sięgać m.in. dlatego, że zawiera cenne wartości odżywcze i dostarcza wielu wartościowych składników mineralnych oraz witamin. Wzbogacając…

Czytaj więcej

27.05.2013

Filmik kulinarny z Andrzejem Polanem

Nasz pierwszy filmik kulinarny już jest! Na początek proponujemy Wam przepyszne pęczotto, które Dorota przygotowała wspólnie z Andrzejem Polanem – jednym z najlepszych szefów kuchni w Polsce! Zachęcamy do obejrzenia i oczywiście… przygotowania pęczotta! :)  

Czytaj więcej

24.05.2013

Miłośniczkom i Miłośnikom kaszy z Olsztyna – dziękujemy!

Miłośniczkom i Miłośnikom kaszy z Olsztyna – dziękujemy!

To było coś niesamowitego! Mimo deszczowej aury na nasze spotkanie, które tym razem zorganizowaliśmy w restauracji Przystań w Olsztynie, przybyło duuużo gości :) Było i o walorach zdrowotnych kaszy i o możliwościach jakie daje w…

Czytaj więcej

23.05.2013

Kasza manna – błyskawiczna

Aby przygotować pyszną i delikatną kaszę mannę potrzebujemy dosłownie chwili! Wymaga zaledwie 4 min. gotowania. Można przygotować ją na dwa sposoby: Pierwszy sposób: Na jedną szklankę kaszy odmierz 4 szklanki wody lub mleka. Wrzucić  kaszę do zimnej wody lub mleka i zagotuj ją, cały czas…

Czytaj więcej

21.05.2013

Wielkość ziarna ma znaczenie :)

O walorach zdrowotnych kaszy decyduje m.in. sposób jej przerobu. Im mniejsza obróbka ziarna, tym kasza zachowuje więcej właściwości odżywczych i energetycznych. Kasze gruboziarniste w procesie przetwarzania są pozbawiane jedynie niejadalnych części, a najcenniejsze, czyli łuska i zarodek, pozostają nienaruszone. A zatem spośród wszystkich kasz najzdrowsze…

Czytaj więcej

18.05.2013

Spotkanie w Olsztynie - brak miejsc

Drodzy Miłośnicy i Miłośniczki kaszy z Olsztyna! Bardzo cieszy nas Wasze zainteresowanie spotkaniem kulinarnym "Pod znakiem kaszy" (22.05.2013).   Niestety nie przyjmujemy już zapisów. Wszystkie miejsca są zajęte.

Czytaj więcej

17.05.2013

Kasze dobre dla bezglutenowców

Gluten, zawarty w wielu składnikach spożywczych, jest jednym z najczęstszych alergenów. Przy alergii na to białko restrykcyjna dieta jest niestety koniecznością... Mamy jednak dobrą wiadomość dla Miłośników i Miłośniczek kaszy! Kasza gryczana, jaglana czy kukurydziana nie zawierają glutenu! Dodatkowo kasza kukurydziana jest najczęstszym zamiennikiem mąk…

Czytaj więcej

15.05.2013

Spotkanie kulinarne „Pod znakiem kaszy” w Olsztynie

S E R D E C Z N I E  Z A P R A S Z A M Y na nasze kolejne spotkanie kulinarne „Pod znakiem kaszy”, które tym razem odbędzie się w Olsztynie. Data: 22 maja br. (środa)Miejsce: Restauracja Przystań, ul. Żeglarska 2,…

Czytaj więcej

15.05.2013

Kasza jaglana – przyjaciel kobiety

Wprowadzenie kaszy jaglanej do diety zalecane jest szczególnie kobietom w ciąży, w okresie menopauzy i o zwiększonym ryzyku nowotworów piersi. Dlaczego? Spośród wszystkich kasz, to kasza jaglana dostarcza najwięcej żelaza, którego zwiększone zapotrzebowanie występuje między innymi u kobiet w ciąży i karmiących piersią.Kasza ta jest…

Czytaj więcej

13.05.2013

Warto eksperymentować!

Warto eksperymentować!

Podczas naszego spotkania kulinarnego w Toruniu przygotowywaliśmy m.in. sałatkę z kaszą jęczmienną i owocami. Niektórzy byli zdziwieni, że łącząc takie składniki, jak: kasza, serek wiejski, suszone owoce i truskawki…  powstanie coś tak pysznego! Jaki z…

Czytaj więcej

10.05.2013

Kasza gryczana pod lupą

Kasza gryczana pod lupą

Kasza gryczana wytwarzana jest z nasion gryki – rośliny, która należy do rodziny rdestowatych (tak jak szczaw i rabarbar). Rozróżniamy dwa rodzaje kaszy gryczanej:   nieprażona, która powstaje z łamanych, niepalonych ziaren gryki o kremowej barwie…

Czytaj więcej

08.05.2013

Wywiad w Radiu Rzeszów

Zachęcamy Was do wysłuchania wywiadu z Agnieszką Falbą, Dyrektorem Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, inicjatorem kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, która opowiada o wynikach badań, celach kampanii oraz planowanych działaniach.PosłuchajAutor: Adam Głaczyński, data emisji: 10.04.2013, audycja: „Między…

Czytaj więcej

06.05.2013

Warto jeść kaszę, bo zawiera błonnik

Jak się okazało, zdaniem Polaków warto jeść kaszę, gdyż… zawiera błonnik. Najwięcej wskazań odnotowano właśnie dla zawartości błonnika - 73%. Nieco częściej mówiły o tym kobiety, osoby po 40 roku życia oraz osoby mieszkające w dużych miastach. Zawartość witamin wskazało już tylko 43% badanych. O…

Czytaj więcej

« poprzednia 1 28 9 10 11 12 13 14 15 16 17 następna »