„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Aktualności

13.05.2013

Warto eksperymentować!

Warto eksperymentować!

Podczas naszego spotkania kulinarnego w Toruniu przygotowywaliśmy m.in. sałatkę z kaszą jęczmienną i owocami. Niektórzy byli zdziwieni, że łącząc takie składniki, jak: kasza, serek wiejski, suszone owoce i truskawki…  powstanie coś tak pysznego! Jaki z…

Czytaj więcej

10.05.2013

Kasza gryczana pod lupą

Kasza gryczana pod lupą

Kasza gryczana wytwarzana jest z nasion gryki – rośliny, która należy do rodziny rdestowatych (tak jak szczaw i rabarbar). Rozróżniamy dwa rodzaje kaszy gryczanej:   nieprażona, która powstaje z łamanych, niepalonych ziaren gryki o kremowej barwie…

Czytaj więcej

08.05.2013

Wywiad w Radiu Rzeszów

Zachęcamy Was do wysłuchania wywiadu z Agnieszką Falbą, Dyrektorem Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, inicjatorem kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, która opowiada o wynikach badań, celach kampanii oraz planowanych działaniach.PosłuchajAutor: Adam Głaczyński, data emisji: 10.04.2013, audycja: „Między…

Czytaj więcej

06.05.2013

Warto jeść kaszę, bo zawiera błonnik

Jak się okazało, zdaniem Polaków warto jeść kaszę, gdyż… zawiera błonnik. Najwięcej wskazań odnotowano właśnie dla zawartości błonnika - 73%. Nieco częściej mówiły o tym kobiety, osoby po 40 roku życia oraz osoby mieszkające w dużych miastach. Zawartość witamin wskazało już tylko 43% badanych. O…

Czytaj więcej

30.04.2013

Sałatka z kaszą na majówkę

Sałatka z kaszą na majówkę

Z pewnością wiele osób planuje piknik lub wspólne grillowanie z przyjaciółmi i rodziną podczas majówki :) A zatem… nie zapomnijcie o kaszy!Nasza blogerka przygotowała naprawdę fantastyczną propozycję na pyszną sałatkę z kuskusem, papryką, kukurydzą i…

Czytaj więcej

25.04.2013

A w Toruniu… było pysznie!

A w Toruniu… było pysznie!

Pierwsze spotkanie kulinarne „Pod znakiem kaszy” za nami. Jak się okazało, mieszkańcy Torunia i okolic to prawdziwi miłośnicy kaszy :)Nasze spotkanie kulinarne, które odbyło się w Cafe Bajarka w Toruniu, rozpoczęła Agnieszka Falba – organizator…

Czytaj więcej

25.04.2013

Dlaczego Polacy jedzą kaszę…?

Jak wynika z badań przeprowadzonych na potrzeby kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”*, Polacy jedzą kaszę, gdyż jest zdrowa (77 proc. wskazań) i smaczna (76 proc.).   Część ankietowanych doceniła również to, że jest syta oraz wskazała na różnorodność rodzajów…

Czytaj więcej

23.04.2013

Kaszowe inspiracje w „Super Nowościach”

Zachęcamy Was do przeczytania artykułu poświęconego kaszy i naszej kampanii, który ukazał się w "Super Nowościach" ("Super Nowości", 17.04.2013, str. 13).      

Czytaj więcej

22.04.2013

Przypominamy o spotkaniu kulinarnym w Toruniu!

Już w najbliższą środę, 24 kwietnia br. w Toruniu odbędzie się spotkanie kulinarne „Pod znakiem kaszy”. Spotkanie rozpoczniemy o godzinie 16:00 w Cafe Bajarka, przy ulicy Kozackiej 17. W programie:•    rozmowy na temat kaszy: wykład na temat walorów zdrowotnych kaszy dietetyk mgr Katarzyny Foszner, eksperta…

Czytaj więcej

19.04.2013

Kasza manna nie tylko dla dzieci

Kasza manna nie tylko dla dzieci

Kaszę mannę można jeść na wszelkie sposoby – nie tylko z mlekiem! Jest świetnym pomysłem na obiad, kolację czy deser.Może być na przykład składnikiem kotletów, gołąbków czy kluseczek. Świetnie też sprawdzi się w postaci deseru…

Czytaj więcej

17.04.2013

Kasza na planie

Kasza na planie

Kręciliśmy wczoraj filmiki kulinarne :) Było naprawdę smacznie!   Viedo-przepisy na dania z kaszą oraz efekty pracy naszej ekipy będziecie mogli zobaczyć już wkrótce. Oczywiście na www.lubiekasze.pl oraz na Youtube.    

Czytaj więcej

17.04.2013

Zapraszamy do Torunia na spotkanie kulinarne!

Zapraszamy wszystkich Miłośników kaszy na spotkanie kulinarne „Pod znakiem kaszy”, które odbędzie się 24 kwietnia br. (środa) w Toruniu. Spotkanie rozpoczniemy o godzinie 16:00 w Cafe Bajarka, przy ulicy Kozackiej 17. Podczas spotkania nasza blogerka kulinarna Dorota Wdowińska-Rozbicka, autorka bloga „Dorota Smakuje”, będzie przygotowywała przekąski…

Czytaj więcej

15.04.2013

Czy to prawda, że…

Czy to prawda, że… nie powinno się łączyć kaszy (i innych produktów zbożowych) z produktami białkowymi?Niektórzy myślą, że połączenie w jednym posiłku różnych grup produktów powoduje nieprawidłowe trawienie, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie w jednym czasie wydzielać kilku enzymów trawiennych. To mit!     Dlaczego?…

Czytaj więcej

12.04.2013

Kuskus dla zabieganych

Kuskus dla zabieganych

Kaszę kuskus przygotowuje się naprawdę szybko! Wystarczy zalać ją wrzątkiem lub ugotować na parze.   A zatem:•    Zagotuj wodę, a następnie dodaj soli. •    Zalej kaszę wrzątkiem (na 1 szklankę kaszy potrzeba nieco ponad 1 szklankę…

Czytaj więcej

11.04.2013

Dodaj przepis!

Pamiętajcie, że na naszej stronie internetowej macie możliwość dodawania swoich pomysłów na dania z kaszą: Dodaj przepisMiłośniczki i Miłośnicy kaszy mają rewelacyjne pomysły :) Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek, sałatka z kaszy gryczanej na ciepło, żeberka w sosie pomidorowym z kaszą jęczmienną… mmm… Zobaczcie…

Czytaj więcej

08.04.2013

Kasza w Trójce

Zachęcamy Was do posłuchania rozmowy na temat kaszy oraz naszej kampanii, która odbyła się w ramach audycji „Instrukcji Obsługi Człowieka” w Trójce.„Instrukcja obsługi człowieka”, audycja Programu 3 z dnia 14.03.2013 - posłuchajŹródło: http://www.polskieradio.pl/23/306/Artykul/802011/

Czytaj więcej

05.04.2013

Kasza gryczana świetna dla… odchudzających się

Jeśli jesteś na diecie – sięgnij po kaszę gryczaną!   Ma ona niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość błonnika, co powoduje, że dłużej będziesz odczuwać sytość po posiłku. Dodatkowo kasza ta zawiera dużo magnezu, cynku i żelaza, czyli składników, których często brakuje osobom będącym na diecie.

Czytaj więcej

04.04.2013

Kasza na śniadanie

Kasza na śniadanie

Kasza zwykle podawana jest jako składnik dań obiadowych. Jak się okazuje, świetnie sprawdzi się również w postaci sycącego śniadania! Nasza blogerka zachęca do spróbowania wyjątkowego połączenia – kaszy jaglanej i bananów.   Szczegóły znajdziecie tutaj: Przepis…

Czytaj więcej

03.04.2013

Jak ugotować kaszę kukurydzianą?

To bardzo proste! Po pierwsze: Wystarczy zalać kaszę zimną wodą, mlekiem lub sokiem, w proporcji 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki płynu. Po drugie: Następnie należy gotować ją ok. 15-20 min. na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotowe :)

Czytaj więcej

02.04.2013

Kasza jęczmienna – czyli jaka?

Kasza jęczmienna – czyli jaka?

Jak rozpoznać kaszę jęczmienną?   Jej ziarna są jasnoszare, czasami z lekkim odcieniem żółci lub zieleni. W zależności od stopnia rozdrobnienia, kaszę jęczmienną dzielimy na:•    pęczak – całe, jedynie wypolerowane i pozbawione łuski ziarno,•    perłowa (kasza…

Czytaj więcej

« poprzednia 1 27 8 9 10 11 12 13 14 15 16 następna »