„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Powrót

Kasza w diecie kobiet w ciąży

16.11.2017



W czasie ciąży rosną nie tylko potrzeby na energię, ale także na składniki odżywcze. Kobieta w ciąży potrzebuje o około 50% więcej kwasu foliowego, jodu, witaminy B6, około 30% więcej cynku, witaminy PP, żelaza, witaminy B1 i B2, 25% więcej witaminy E i magnezu, 13% więcej witaminy C, 10% więcej witaminy A i 8% więcej witaminy B12. Wprowadzenie do jadłospisu przyszłej mamy różnego rodzaju kasz to uzupełnienie codziennej diety o brakujące składniki odżywcze w sposób naturalny i bezpieczny.

 

Przypominamy, że w ramach kampanii Lubię Kaszę przygotowaliśmy zestaw wszystkich potrzebnych informacji na ten temat w pigułce. Broszurę „Kasza w diecie kobiet w ciąży i maluchów" można pobrać na naszej stronie.

 

Fot. zdrowie.dziennik.pl/ Shutterstock