„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Powrót

Poezja smaku! Owsiana, cukinia, wędzony pstrąg i gęsty jogurt

19.06.2017



Nasza Kasza - pomysły na pyszne dania z kaszy zna doskonały przepis na drugie śniadanie dla dzieci! Wasze maluchy będą zachwycone cukiniowymi placuszkami z kaszy owsianej, wędzonym pstrągiem i gęstym jogurtem. Brzmi smacznie? Przygotujcie go swoim dzieciom, a zobaczycie jacy będą zachwyceni.

 

- Kasza owsiana jest produktem naturalnie bezglutenowym, lecz to sformułowanie dalej należy do kwestii spornych. Zboże to zawiera aweninę - białko z grupy prolamin, wykazujące działanie podobne do glutenu. W związku z tym kasza owsiana powinna być całkowicie wyeliminowana jedynie wśród osób ze zdiagnozowaną celiakią. Wynika to z faktu, iż ta drobna kasza stanowi dobre źródło białka, a także błonnika pokarmowego. Zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E), a także cynk, miedź i selen. Kasza owsiana jest niezwykle wdzięcznym produktem w diecie dzieci, a także dorosłych i bardzo łatwo przemycić ją do menu w postaci szeregu propozycji kulinarnych od zup, po ciasta i placuszki owocowe czy warzywne - Anna Kowalczyk, autorka bloga Nasza Kasza.