„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Zestaw 9

Autor: Katarzyna Foszner

06.05.2014

Zestaw 9

ŚNIADANIE (457 kcal.):

 

  • 30 g kaszy jęczmiennej wiejskiej (3 płaskie łyżki przed gotowaniem)
  • 7 truskawek
  • Pół brzoskwini z puszki
  • 1/3 jabłka (50 g)
  • 1/3 gruszki (50 g)
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka żurawiny suszonej
  • 1 morela suszona
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sok z cytryny
  • 150 g serka wiejskiego (1 małe opakowanie)

 

 

Kaszę gotujemy do miękkości w małej ilości wody, z odrobiną soli i cukru - odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

 

Truskawki kroimy w półplasterki, jabłko i gruszkę w kostkę, podobnie brzoskwinię z puszki.

 

Owoce skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski wkładamy owoce, kaszę, serek wiejski, pestki słonecznika  i miód.

 

 

 

II ŚNIADANIE (178 kcal.):

 

  • 1 kromka chleba z ziarnami (35 g)
  • masła
  • 1 plasterek polędwicy sopockiej (15 g)
  • Liść sałaty
  • Pół czerwonej papryki

 

 

 

OBIAD (610 kcal.)

Gołąbki z kaszą gryczaną:

 

  • 2 liście białej kapusty
  • 40 g kaszy gryczanej (4 płaskie łyżki przed gotowaniem)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/3 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 pieczarek
  • Pół jajka (na 1 porcję)
  • Majeranek
  • Bulion grzybowy
  • Sos sojowy
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 kromka chleba razowego (35 g)

 

 

Z kapusty wyciąć głąb, a następnie całą główkę włożyć do dużego garnka z gotującą wodą. Gotować kapustę, aż liście będą łatwo odchodzić. Wyjmować liście po kolei i odcinać od nich zgrubienia. Odstawić.

 

Ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i odstawić, aby wystygła. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżeczce oleju, pod koniec smażenia dodając zmiażdżony czosnek. Pieczarki oczyścić i pokroić dość drobno. Podsmażyć na łyżeczce masła.

 

Do podsmażonych grzybów dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, kaszę i jajko, wymieszać dokładnie całość. Doprawić majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Wybierać większe liście i nakładać po 2 łyżki farszu.

 

Zawinąć do środka brzegi liści, a następnie zrolować je wzdłuż. Układać miejscem łączenia do dołu w rondlu o grubym dnie, na warstwie małych lub uszkodzonych liści z ugotowanej kapusty. Zalać bulionem grzybowym. Przykryć całość warstwą ugotowanych liści kapusty. Dusić na małym ogniu przez 30-40 minut.

 

 

 

PODWIECZOREK (179 kcal.):

 

  • 350 g kefiru

 

 

 

KOLACJA (385 kcal.)

Sałatka ze szpinakiem i mozarellą:

 

  • 60 g sera mozarella (pół kulki)
  • 2 pomidory
  • 100 g szpinaku (może być też sałata) - 2 duże garście
  • 1 łyżeczka orzechów włoskich (6 g)
  • 1 kromka chleba razowego bez margaryny

 

 

Sos:

 

  • 1 łyżeczka oliwy
  • Pół łyżeczki miodu
  • Sok z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • sól

 

 

 

Zestaw IX
(1809 kcal., białko: 91,7 g, tłuszcz: 79,5g, węglowodany: 211,6 g)

 

 


Powrót