„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Zestaw 8

Autor: Katarzyna Foszner

30.04.2014

Zestaw 8

ŚNIADANIE (452 kcal.)

Kaszka kukurydziana z owocami:

 

  • 1 gruszka pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona w sporą kostkę
  • 1 łyżka wody
  • cynamon
  • goździk
  • anyż
  • wanilia
  • 4 śliwki
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 szklanki mleka 1,5%
  • 30 g kaszy kukurydzianej (3 płaskie łyżki przed gotowaniem)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

 

 

Włóż gruszkę do rondla wraz z przyprawami, wlej odrobinę wody i zagotuj na średnim ogniu. Dodaj pokrojone śliwki i gotuj około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż owoce zmiękną. Posłódź 1 łyżeczką miodu.

 

Rozkrój połówkę laski wanilii, wyskrob ziarenka i wrzuć do rondla z mlekiem. Zagotuj mleko z wanilią na średnim ogniu. Dodaj kaszę i energicznie wymieszaj trzepaczką, a następnie gotuj na małym ogniu jednostajnie mieszając, aż polenta zmięknie i zgęstnieje, posłódź 1 łyżeczką miodu.

 

Nałóż kaszę do misek i podawaj z gotowanymi owocami i jogurtem.

 

 

 

II ŚNIADANIE (206 kcal.)

 

  • 1 kromka chleba razowego (35 g)
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 2 łyżki serka wiejskiego (80 g)
  • 1 łyżka kiełków

 

 

 

 

OBIAD (599 kcal.)

Zapiekanka z kaszą jaglaną i warzywami:

 

  • 100 g mielonej wołowiny (nieco ponad pół szklanki)
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży pomidor
  • pół kabaczka
  • 4 małe patisony
  • 1 łyżeczka oleju
  • 60 g kaszy jaglanej (6 płaskich łyżek przed gotowaniem)
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • 1 łyżeczka nasion siemienia lnianego
  • sól, pieprz do smaku
  • bazylia
  • oregano
  • papryka ostra
  • kurkuma

 

 

Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek, cebulę, kabaczka i patisony pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek, aż cebula lekko zbrązowieje, dodać mięso.

 

Gdy białko mięsa zetnie się, dodać pokrojonego kabaczka i patisony, bazylię, oregano, paprykę ostrą, dusić kilka minut, mieszać co jakiś czas. Wymieszać kaszę z warzywami z patelni. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i przekrojone na pół oliwki.

 

Przełożyć do żaroodpornej formy. Wierzch posypać serem żółtym i nasionkami siemienia lnianego. Piec w 200 stopniach, 30-40 minut.

 

 

 

PODWIECZOREK (173 kcal.):

 

  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka pestek dyni (15 g)

 

 

 

 

KOLACJA (341 kcal.)
Bezmięsna fasolka po bretońsku:

 

  • 300 g fasoli białej z puszki (1,5 szklanki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej cebuli\400 g pomidorów z puszki razem z zalewą (cała puszka)
  • majeranek
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 kromka chleba razowego (35 g)

 

 

Cebulę i czosnek kroimy drobno, dusimy na patelni w małej ilości wody - bez tłuszczu. Dodajemy pomidory z puszki. Przyprawiamy. Do sosu dodajemy odcedzoną fasolę. Gotujemy jeszcze parę minut.

 

 

Zestaw VIII (1771 kcal., białko: 103,7g, tłuszcz: 49,3g, węglowodany: 245 g)

 

 


Powrót