„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Zestaw 6

Autor: Katarzyna Foszner

08.04.2014

Zestaw 6

ŚNIADANIE (453 kcal.)

Kaszka manna z malinami:


  • 2 niepełne szklanki mleka
  • 45g kaszy manny (4 łyżki przed gotowaniem)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 120g malin (1 szklanka)

 

Do gotującego się mleka wsypać cynamon, cukier i stopniowo kaszę mannę. Cały czas dokładnie mieszać, żeby nie powstały grudki. Kiedy kaszka zacznie bulgotać zdjąć z ognia i przelać do małych miseczek/koklików. Zostawić do ostygnięcia, schłodzić w lodówce.


Schłodzoną kaszkę wyjąć z miseczek i przełożyć delikatnie na talerzyki. Posypać rozmrożonymi malinami.

 

 

II ŚNIADANIE (193 kcal.):

 

  • 1,5 kromki chleba razowego (50g)
  • masło
  • 2 plasterki polędwicy sopockiej
  • 1 pomidor

 

 

OBIAD (698 kcal.)

Placki z kaszy gryczanej z łososiem i sosem jogurtowo-chrzanowym:

 

  • 50g kaszy gryczanej (5 płaskich łyżek przed gotowaniem)
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka startego sera żółtego
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 80g łososia wędzonego (3 cienkie plasterki)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • posiekana natka pietruszki, koperek, majeranek
  • sól, pieprz

 

Kaszę ugotować. Do dużej miski wrzucić ugotowaną kaszę. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, posiekaną natkę pietruszki, ser żółty i jajko. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Do masy dodać płatki owsiane.

 

Odstawić na ok 10 min. W tym czasie płatki spęcznieją. Z masy formować placuszki i smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.

 

Przygotować sos: jogurt połączyć z chrzanem, dodać koperek, doprawić solą i pieprzem.

 

Podawać z wędzonym łososiem i sałatką ze szpinaku i pomidorków koktajlowych.

 

 

Sałatka ze szpinaku i pomidorków:

 

  • Garść świeżego szpinaku
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • Ocet balsamiczny
  • Sól, pieprz do smaku

 

 

 

PODWIECZOREK (172 kcal.):

 

  • 30g migdałów (2 łyżki)

 

 

 

KOLACJA (375 kcal.)

Sałatka z grillowaną piersią z kurczaka:

 

  • 100g mixu sałat (3 garście)
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • 1 pomidor
  • 80g piersi z kurczaka (0,5 pojedynczej niedużej piersi)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Ząbek czosnku
  • Koperek, oregano, tymianek
  • Sól, pieprz

 

 

Pierś z kurczaka kroimy w paseczki smarujemy musztardą, posypujemy przyprawami, odstawiamy na dwie godziny.

 

Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy ze zgniecionym czosnkiem, doprawiamy.

 

Grillujemy lub smażymy bez tłuszczy pierś. Sałatę  myjemy, osuszamy,  rwiemy na kawałki. Pomidora kroimy na półplasterki, cebulę w piórka.

 

Wszystkie składniki układamy na talerzu następnie układamy pierś. Polewamy sosem.

 

 

  • 2 kromki chleba razowego (można przygotować z niego grzanki i dodać je do sałatki)

 

 

Zestaw VI (1891 kcal, białko: 107,6 g, tłuszcz: 74,4 g, węglowodany: 232,2 g)



Powrót