„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Zestaw 2

Autor: Katarzyna Foszner

14.03.2014

Zestaw 2

ŚNIADANIE:

 

Placuszki z kaszy manny (przepis na 2 porcje)

 

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka mleka 1,5%
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 brzoskwinia (poza sezonem z puszki)
  • Konfitura truskawkowa
  • Łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżka oleju

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem do pieczenia. Odstawić.

 

Mleko wlać do rondelka z grubym dnem i zagotować. Do gotującego się mleka wsypać ostrożnie kaszę manną, ciągle mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Ugotować kaszę, tak, żeby była dosyć gęsta.

 

Dodać miód. Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na sztywną pianę. Żółtko dodać do kaszy manny i dobrze wymieszać.

 

Następnie wsypać suche składniki i ponownie dokładnie wymieszać. Białko dokładnie, ale delikatnie wmieszać w całą masę.

 

Patelnię do naleśników lub z nieprzywierającym dnem rozgrzać z 1 łyżką oleju. Na patelnię nakładać po łyżce masy i smażyć z dwóch stron, aż będą rumiane.

 

Podawać z pokrojoną brzoskwinią i konfiturą.

 

 

II ŚNIADANIE:

Kanapka z szynką:

 

  • Kromka chleba razowego, 35g
  • Cienki plasterek chudej szynki, 20g
  • 1/2 papryki czerwonej
  • Liść sałaty

 

OBIAD:

 

Krupnik z kaszą jaglaną (1 porcja)

  • 20 g kaszy jaglanej
  • 0,4 litra wody
  • 1 skrzydełko drobiowe
  • 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 korzenia selera, 2 suszone grzyby, natka pietruszki, liście pora i selera, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

 

Skrzydełko umyć. Liście pora i selera umyć. Włożyć mięso i liście do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy i kulki ziela angielskiego, gotować w osolonej wodzie przez 30 minut.

 

Wyjąć liście i mięso, kasze przelać gorącą wodą, dodać do wywaru.  Marchew obrać, umyć pokroić w kostkę, dodać do zupy.  Grzyby zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut,

pokroić w paski, dodać do zupy.  Seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, dodać do zupy, przyprawić, gotować 20 minut.

 

Następnie mięso oddzielić od kości, dodać do zupy, posypać umytą i posiekaną natką pietruszki

 

Mintaj pieczony w pomidorach

  • 1 filet mintaja (120g)
  • 1/2 opakowania pomidorów z puszki (200g)
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 4 pieczarki, obrane pokrojone w plastry
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka jogurtu
  • Masło do posmarowania formy, sól, pieprz
  • 120 g ziemniaków
  • Koperek

 

Filety oprószyć solą i pieprzem.

 

Pieczarki, pomidory i cebulę położyć na natłuszczonej formie do zapiekanek. Na wierzchu ułożyć filety, przykryć folią i zapiekać 20 minut.

 

Żółtko zmiksować z jogurtem i tak powstałym sosem polać rybę. Zapiekać jeszcze chwilę bez przykrycia.

 

Surówka z 1/2 dużego pora, 1/4 jabłka z łyżeczką oleju, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, małą szczyptą cukru.

 

 

PODWIECZOREK

 

Koktajl truskawkowy:

 

Zmiksować 150g truskawek (poza sezonem mrożone), połączyć z 150g jogurtu naturalnego i łyżką płatków owsianych (15g)

 

KOLACJA:

 

Sałatka z kaszą gryczaną i brokułem:

 

  • 3 łyżki kaszy gryczanej suchej (30g)
  • 1/2 brokuła (150g)
  • 2 łyżki kukurydzy (30g)
  • 1 ogórek kiszony (50g)
  • 2 łyżki sera feta (50g)
  • Łyżka jogurtu naturalnego (30g)
  • Łyżka pestek z dyni (10g)
  • Posiekany szczypiorek, przyprawy (sól, pieprz)

 

Kaszę gryczaną gotujemy i studzimy.

 

Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy do miękkości, następnie drobno kroimy. Fetę, cebulę i ogórka kiszonego kroimy w kostkę.

 

Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym i przyprawiamy do smaku. Posypujemy pestkami z dyni i szczypiorkiem.

 

ZESTAW II: 1880 kcal, 105 g białka, 67 g tłuszczu, 246g węglowodanów


Powrót