„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Zestaw 10

Autor: Katarzyna Foszner

12.08.2014

Zestaw 10

ŚNIADANIE (1 porcja - 448 kcal.)

Racuchy z kaszy manny:

 

 

Składniki na 3 porcje:

 

  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki kaszy manny
  • 3 szklanki mleka 1,5%
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • konfitura wiśniowa
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta imbiru

 

 

Kaszę mannę ugotować na mleku, dodać przyprawy i jajko. Placki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu aż będą rumiane. Podawać z konfiturą wiśniową.

 

 

 

II ŚNIADANIE: (188 kcal.):

  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego (35 g)
  • 1 mały plasterek sera żółtego (20 g)
  • Pół czerwonej papryki (150 g)

 

 

 

OBIAD (647 kcal.)

Naleśniki z kaszą jaglaną i szpinakiem:

 

  • 4 łyżki mąki
  • 1/3 jajka (lub całe na 3 porcje)
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g kaszy jaglanej (3 płaskie łyżki przed gotowaniem
  • 200 g szpinaku mrożonego ( szklanki)
  • 1 łyżka startego sera żółtego
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

 

 

 

Miksujemy mleko, mąkę i jajko, dodajemy szczyptę soli. Na patelni pędzelkiem rozprowadzamy olej (1 łyżka). Obustronnie smażymy naleśniki.

 

Kaszę gotujemy według instrukcji naopakowaniu. Na patelni rozmrażamy szpinak, podsmażamy do momentu aż odparuje nadmiar wody Dodajemy czosnek, doprawiamy.

 

Ugotowaną i ostudzoną kaszę mieszamy z wodą do momentu, aż jej konsystencja będzie pozwalała rozsmarować kaszę bez problemu po naleśniku. Następnie nakładamy warstwę szpinaku, posypujemy serem żółtym i zwijamy naleśnika.

 

Podajemy z sosem koperkowym. Jako dodatek - 1 pomidor ze szczypiorkiem lub cebulką.

 

 

 

Składniki na sos koperkowo-czosnkowy:

 

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Ząbek czosnku
  • Poszatkowany koperek
  • Sól, pieprz

 

 

 

PODWIECZOREK (180 kcal):

 

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 250 g melona

 

 

 

KOLACJA (367 kcal.)

Sałatka z grillowanej piersi kurczaka:

 

 

  • 50 g piersi kurczaka (1/3 bardzo małej, pojedynczej piersi)
  • garść sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • posiekany koperek
  • pół czerwonej papryki

 

 

 

Sos:

 

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sól
  • Oregano
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Słodka papryka
  • Pieprz
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 1 kromka chleba razowego (35)

 

 

Pierś pokroić w paski, obtoczyć w przyprawach, wrzucić na grill lub rożen. Piec do momentu zrumienienia.

 

Połamać liście sałaty, pomidory pokroić w kostkę. Ocet wymieszać z musztardą, cały czas  mieszając dodać olej, wodę i przyprawy do smaku.

 

Warzywa wymieszać, na wierz położyć kawałki kurczaka i całość polać sosem, posypać pestkami.

 

 

Zestaw X (1820 kcal, białko: 81g, tłuszcz: 67,7g, węglowodany: 239g)

 

 


Powrót