„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Zestaw 1

Autor: Katarzyna Foszner

04.03.2014

Zestaw 1

ŚNIADANIE:

 

Truskawkowa kasza jaglana

  • 40 g kaszy jaglanej (4 płaskie łyżki)
  • 200g truskawek (2 szklanki, poza sezonem mrożone)
  • Szczypta cynamonu, imbiru, kardamonu i soli
  • Łyżeczka miodu
  • 2 szklanki mleka 1,5%,

 

Kaszę płuczemy na sitku, zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości (do wchłonięcia nadmiaru płynu) na wolnym ogniu często mieszając.

 

Dodajemy cukier i przyprawy. Truskawki miksujemy, mieszamy z kaszą, osładzamy miodem.

 

II ŚNIADANIE:

 

  • Kromka chleba pełnoziarnistego, 35g posmarowana cienko masłem
  • Plasterek polędwicy sopockiej, 20g
  • 1 pomidor, szczypiorek

 

OBIAD:

 

Faszerowana papryka

  • Duża czerwona papryka (350g)
  • Kasza gryczana (50g)
  • Mięso wołowe (80g)
  • 8 pieczarek,
  • Pół cebuli,
  • 1 łyżeczka oleju
  • Sól, oregano, bazylia, pieprz
  • Szklanka przecieru pomidorowego (z kartonika)

 

 

Ugotować kaszę. Nagrzać piekarnik do 120 st. C. Mieso zmielić i podsmażyć chwilę bez tłuszczu.

 

Pieczarki i paprykę posiekać, poddusić na 1 łyżeczce oleju, dodać natkę pietruszki. Odkroić szypułki papryki, usunąć gniazda nasienne, paprykę ponakłuwać wykałaczką.

 

Ugotowaną kaszę wymieszać z mięsem i warzywami, doprawić do smaku. Powstałym farszem nadziać paprykę, którą należy ustawić pionowo w brytfannie żaroodpornej.

Do naczynia żaroodpornego wlać przecier pomidorowy, nakryć pokrywą, piec w piekarniku w temperaturze ok 180 st.C. ok. 20-30 min.

 

Zdjąć pokrywę piec jeszcze 10 min, aby wierzch się przyrumienił.

 

Surówka z białej kapusty:

 

Szklanka posiekanej białej kapusty, starta marchew, pół startego jabłka, 1 łyżeczka oleju, sól, pieprz, sok z cytryny, posiekana natka pietruszki.

 

 

PODWIECZOREK:

  • Jogurt naturalny (150g)
  • Czubata łyżka płatków owsianych (15g)
  • 1 posiekana morela suszona

 

 

KOLACJA:

 

Pasta z łososia wędzonego:

  • 50g łososia wędzonego
  • 30g sera białego chudego
  • Łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki chrzanu, sól, pieprz, natka pietruszki
  • 5 rzodkiewek, pół pomidora
  • 2 kromki chleba razowego, 70g

 

Łososia drobno siekamy, następnie zgniatami widelcem razem z serem białym, dodajemy jogurt, chrzan i szczypiorek. Doprawiamy do smaku.

 

Zestaw I: (1800 kcal, 96g białka, 57g tłuszczu, 263g węglowodanów)


Powrót