„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Zimna zupa z arbuza i malin z kluseczkami z kaszy kukurydzianej

Autor: Andrzej Polan

25.06.2015

Zimna zupa z arbuza i malin z kluseczkami z kaszy kukurydzianej

Składniki:

 

  • 1.5 kg arbuza
  • 200g malin
  • cytryna
  • cukier do smaku
  • 1 szk. kaszy kukurydzianej
  • 1 łyżka masła
  • 200g półtłustego twarogu mielonego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • mleko skondensowane słodzone

 

 

Przygotowanie:

 

Gotujemy wodę z cukrem i dodajemy masło. Do wody wrzucamy kaszę i gotujemy ją tak długo, aż zgęstnieje. Studzimy i mieszamy z twarogiem i jajkami. Z masy formujemy nieduże kluseczki i wrzucamy je na wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch, odcedzamy je .

 

Arbuza miksujemy z połową malin. Doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem. Do zupy dodajemy pozostałe maliny, możemy dodatkowo drobno wkroić arbuza. Całość schładzamy w lodówce.

 

Kluseczki przed podaniem przesmażamy na maśle, skrapiamy mlekiem skondensowanym, a owocową, zimną zupę podajemy w kubku.

 

Smacznego!

 


Powrót